Pécsett hétfőtől négy buszmegállóban táblák jelzik, mikor érkeznek a járatok

2015. november 30. hétfő 16:14

Pécsett hétfőtől négy buszmegállóban táblák jelzik, mikor érkeznek a járatok

A Tüke Buszt Zrt és a pécsi HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. között létrejött együttműködési megállapodás keretében - fele-fele részben finanszírozva - Pécsett négy autóbuszmegállóban valós idejű utastájékoztató táblák telepítésére került sor. A táblákat Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át hétfőn. 

A beruházással november 30-tól kezdve a Vásárcsarnok és az Árkád (Millennium üzletház) előtt egyoldalas, a NAV és Konzum Áruház előtt található Árkád elnevezésű megállókban kétoldalas utastájékoztató táblák adnak információt a valósidejű forgalmi helyzetnek megfelelően a járatok várható érkezéséről.

Amennyiben olyan jármű érkezik, amelyen nincsen fedélzeti számítógép, akkor ebben az esetben a menetrendszerinti érkezési idő jelenik meg a kijelzőn. Ilyen esetekkel az utasok most is fognak találkozni - várhatóan 2016 első negyedévéig-, mivel a jelenleg is zajló buszcsere program keretében a járműkövető rendszerek átszerelése folyamatosan zajlik a régi buszokról az újakra.

Páva Zsolt polgármester a hétfői sajtótájékoztató kapcsán azt mondta: a fejlesztés szervesen illeszkedik a pécsi közösségi közlekedés megújításának programjába.

Felidézte: 2013-ban elindította Pécs a buszcsere programot, amelynek során megkezdődött a régi járművek lecserélése, s tavasztól már csak olyan buszok járnak a helyi közlekedésben, amelyeket e programon belül szerzett be a cég.

A polgármester kitért arra is, hogy az utóbbi években jelentős könnyítéseket vezettek be a társaságnál, így a kisgyermekesek, a polgárőrök is a diák- és nyugdíjas bérletek árán válthatnak bérletet, képes és hangos utastájékoztatás valósult meg a buszokon, a minimálisra csökkent a járatkimaradások száma és átszállás nélkül érhetőek már el egymástól távol eső városrészek a fonódó hálózat bevezetésének köszönhetően.
Páva Zsolt hozzátette: a fejlesztésekkel nem állnak meg. A Tüke Busz Zrt. számára elektromos buszok beszerzését tervezik, s a korosodó járműveket időről időre lecserélik, hogy a buszok átlagéletkora alacsony maradjon.

A Tüke Busz az egyik egyoldalas és az egyik kétoldalas tábla árát fizette, amelynek költsége 3,5 millió forint volt, továbbá az üzembe helyezés díja „terheli" még társaságot, ennek költsége 1,5 millió forint volt. A másik egyoldalas és kétoldalas táblűt a HC Linear Kft. felajánlása révén állították fel.

Forrás: Pécs önkormányzata