Pécsett évek óta nem büntettek senkit tiltott helyen való bagózásért - mégis sokan füstölögnek

2015. november 26. csütörtök 06:00

Pécsett évek óta nem büntettek senkit tiltott helyen való bagózásért - mégis sokan füstölögnek

Alig érkezik bejelentés a közterület-felügyelethez a tiltott helyen pöfékelők miatt. Ezt mondták a járási hivatalnál is: évek óta nem szabtak ki büntetést, holott országos szinten is kiemelkedő számban végeznek ellenőrzéseket. Azért szabálytalankodók így is akadnak.

Nem csillapodnak a dohányosokkal kapcsolatos panaszok - legalábbis a munkatársainkhoz eljutott beszámolók alapján. A pécsiek egy részének már nagyon elege van azokból, akik a buszmegállóban vagy éppen a vasútállomás peronján gyújtanak rá, de az sem ritka, hogy a kórházak bejáratánál teszik ugyanezt a renitensek.

Egyes vélemények szerint nagyobb szigorra lenne szükség, ám az illetékes szervezettől kapott tájékoztatás szerint ők minden tőlük telhetőt megtesznek. 

Hol tilos a füstölgés?

Az előírások értelmében a buszmegállók „külső határvonalától", vagy a kijelölő táblától számított öt méteres távolságon belül, valamint a vasútállomások területén nem szabad rágyújtani. E mellett a közterületi játszótereken (és azok öt méteres körzetében), a gyalogosok előtt is nyitva álló aluljárókban is érvényben van a tilalom. Egészségügyi, közoktatási intézményekben pedig még nyílt térben sem jelölhető ki dohányzási hely.

A Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szerint tavaly országos szinten is kiemelkedő számban, egészen pontosan 571, idén eddig pedig 463 esetben végeztek ellenőrzést a városban. Ennek során - többek közt - útba ejtették a buszállomásokat, megállókat és a főpályaudvart is.

Ami pedig az eredményt illeti, a pécsiek szabálykövetőnek mondhatók: mint megtudtuk, tavaly és idén egyetlen egy esetben sem rótt ki büntetést a hivatal.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a Pécsi Közterület-felügyeletnél is.

- Nem nevezhető gyakori esetnek ez a fajta kihágás a városban. Emiatt bírságot elenyésző esetben szabtunk ki - tudtuk meg dr. Tubák Zoltántól, a szervezet vezetőjétől, aki hozzátette: ők is folyamatosan ellenőrzik a tiltott helyeket.

Akit egyébként fülön csípnek, akár ötvenezer forintos egészségvédelmi bírságot is kaphat. Sőt, ilyenkor a szabályok betartásáért felelős személyt is több százezer forintra büntethetik, az intézmény pedig két és félmillió forinttal is szegényebb lehet.


Képünkön:
hiába a tiltás, egyesek nem foglalkoznak vele.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc