Pécsett csak a közbeszerzések 9 százalékát nyerik helyi vállalkozók, Debrecenben viszont a felét

2012. szeptember 23. vasárnap 18:52

Pécsett csak a közbeszerzések 9 százalékát nyerik helyi vállalkozók, Debrecenben viszont a felét

A jelek szerint a jövőben is folytatódik az a negatív tendencia, hogy a pécsi kis- és mikrovállalkozások a megyeszékhely körüli agglomerációba költöznek. Eközben a középvállalkozások Budapest és Észak-Dunántúl felé veszik az irányt. E vándorlás számottevően hozzájárulhat Pécs adósságállományának országosan is kiemelkedő nagyságához. A felmérések szerint a Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem által kiírt közbeszerzések mindössze kilenc (!) százalékát nyerik el a városban működő kis- és közép-, valamint mikro vállalkozások, annak ellenére, hogy a város és az egyetem költségvetése együttesen a kilencven milliárd forinthoz közelít.

Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi- és Iparkamara titkára beszédes párhuzamként Debrecen és Nyíregyháza példáját hozta fel, ahol ugyanez az arány ötven százalékos.

A gazdasági előzmények között a rendszerváltás felelőtlen privatizációs politikáját és a versenyképes ágazatok külföldi kézbe adását említette elsőként a gazdasági szakember. Szerinte a város "egyre erősödő infrastrukturális lemaradása, a két évtizedes, a versenyképességet mellőző városvezetés miatt" a pécsi adósság igen magas, az adókat szintén erősen emelték, mobilizálható vagyon ellenben gyakorlatilag alig maradt a városháza rendelkezése alatt.

- A nem monopolhelyzetet élvező multinacionális vállalkozások egy részénél előre látható volt, hogy csupán tíz évre jönnek a városba, s ez be is igazolódott – fogalmazott Síkfői. - Szinte teljesen hiányzik az a helyi középvállalati kör, amely foglalkoztatása, adópotenciálja és lokálpatriotizmusa miatt a fejlődés bázisa lehetne – fűzte hozzá.

A fenti tényezőknek köszönhetően – vélekedik a kamarai titkár – nem tudott megerősödni a helyi tőke, a KKV-szektort Pécsett mára leginkább a csak a mikro vállalkozások képviselik. A gazdasági élet számtalan szereplője ezért évtizedes folyamat keretében a számukra kedvezőbb feltételek kínáló pécsi agglomerációba helyezi székhelyét. Eközben viszont tovább használják a pécsi (oktatási, szociális, közlekedési és fizikai stb.) infrastruktúrát: a költségek a megyeszékhelyet terhelik, miközben a bevételek zömmel máshol csapódnak le – emelte ki.

A kamarai titkár szavaiból kiderült, helyi gazdaságpolitikai fordulat nélkül - amely az elmúlt évtizedekben rendre elmaradt - a jövőben is folytatódik a város szempontjából negatív tendencia, s a jelenleginél is több vállalkozás vándorolhat a Pécs vonzáskörzetébe, ahol a települések önkormányzatai természetesen örömmel fogadják őket.

FRISSÍTVE (szeptember 26-a, 16:07) 

Cikkünk megjelenése után a városháza az alábbi tájékoztatást küldte el szerkesztőségünknek:

"Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011-ben 28 közbeszerzési eljárást bonyolított, összesen 2 milliárd 129 millió forint értékben. Ennek 49 százalékát pécsi cégek nyerték."

Balikó Gergő