Pécsett adta fel magát egy zalai gyilkosság gyanúsítottja

2015. június 30. kedd 17:22

Az elsőfokú bírósági döntését megváltoztatva nem házi őrizetbe, hanem előzetes letartóztatásba került az a 37 éves férfi, akit június 16-án vettek őrizetbe egy csaknem húsz évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottjaként - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

Beznicza Árpád közölte: a törvényszék másodfokon eljárva változtatta meg az első fokon eljáró Zalaegerszegi Járásbíróság június 18-án hozott határozatát, amellyel házi őrizetet rendelt el a gyanúsítottal szemben.

A törvényszék álláspontja szerint ugyanis a szökés, elrejtőzés veszélye mellett az összebeszélés, s ezáltal az eljárás megnehezítésének veszélye is fennáll. Erre, valamint a cselekmény súlyosságára tekintettel a legszigorúbb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelését tartotta indokoltnak.

A zalai rendőrök egy 1996-ban Csapiban történt emberölés gyanúsítottjaként fogták el tíz nappal ezelőtt a 37 éves férfit. Múlt csütörtökön elfogatóparancsot adtak ki feltételezett társa ellen is, másnap a keresett 38 éves férfi Pécsen önként feladta magát.

Arról, hogy a másik gyanúsított esetében is kezdeményezi-e a rendőrség az előzetes letartóztatást, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kedden - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem kívánta közölni.

A gyilkosság előzményeiről a Zalai Hírlap számolt be. Eszerint a fiatalabb férfi még középiskolás korában barátkozott össze a preparátorként és vadkárbecslőként dolgozó későbbi áldozattal.A fiú elhatározta, hogy társa segítségével megszerzi a férfi vagyontárgyait, ha kell, meg is öli. Ehhez egy éles lőfegyverré átalakított légpuskát is szerzett.

A férfi, ahogy korábban többször, úgy 1996. április 5-én is autójával elvitte magához a fiút, és amikor elaludt, a fiatal beengedte társát a házba. Pakolni kezdték egyebek között a fegyvereket, műszaki cikkeket, amikor a férfi felébredt a zajra, a fiú pedig fejbe lőtte.

(mti)