Pécset is meghódítják a spanyol csigák - az a baj, hogy a kerteket ölik

2014. szeptember 14. vasárnap 22:05

Pécset is meghódítják a spanyol csigák - az a baj, hogy a kerteket ölik

A kertek réme, ahol meg megjelenik, ott minden növény elpusztul. Szívós, szinte megállíthatatlan a terjedése, gyorsan szaporodik. A mostani fülledt, esőben gazdag nyár ideális feltételeket biztosított számára, s bizony pusztító jelenlétét elszenvedjük a pécsi zöldterületeken, konyhakertekben is. 

A spanyol házatlan - bár a köznyelvben csak meztelennek nevezett - csigáról van szó.

Magyarország területén 26 házatlan csigafaj fordul elő, közülük tíz esetenként kártevőként is ismert. Az ezredforduló óta számít egyre inkább a kertek rémének a Rufus, ez a - mifelénk leginkább sötétbarna vagy éppen fekete színekben látható, undorító kinézetű kis állat, ami a szúrós gyomnövényeken kívül képes mindent elpusztítani.

A parlagon hagyott területek és az elhanyagolt, gondozatlan kertek, vízlevezető csatornák partszegélye kiváló életteret biztosít a házatlan csigák tömeges szaporodásához. Nehéz ellene védekezni, hiszen kevés természetes ellensége van, ilyen például a vakondok, amely viszont szintén üldözött, hívatlan vendég.

A szakvélemények szerint a tökéletes biológiai csodafegyver a spanyolcsiga ellen az indiai futókacsa, ami nem csak az élősködöket, hanem a földben lévő kis tojásait is elpusztítja.... Ám ebből a madárból Pécsett - például Kis- és Nagypostavölgyben, Pécsszabolcson, vagy Daindolban és Újpatacson (ahonnan olvasóink jelezték a csigák invázióját) - egyet sem láttunk. Európa más részein - ahol már régóta tart a csigaterror - élelmes vállalkozók sok helyen tartanak és nevelnek indiai futókacsákat, akiket aztán védekezés céljából bérbeadnak a gazdáknak, kerttulajdonosoknak. (Íme, egy újabb lehetőség a jövedelemszerzésre!)

 

 

Ott, ahol még nem jelentek meg, érdemes lehet próbálkozni a megelőzéssel, az elriasztással. E célból ajánlott például begóniát, feketeribizlit, paradicsomot telepíteni, de becserkészhetjük sörcsapdával is. Hatásos lehet a vízelvonó szerek - só, mész - használata is. A kémiai védekezés a csigaölő szerek alkalmazását jelenti. 

Szántóföldi és kertészeti kultúrákban (palántaágyban és üvegházban) zöldségfélék, dísznövények védelmére, gyakran használt módszer ez is. Ezeken felül csigakerítést is helyezhetünk ki a betelepedés irányára merőlegesen megakadályozandó a csigák bejutását a védendő területre. Készíthető fémlemezből is, min. 20 cm magasságú legyen, tetején 45 fokos szögben visszahajló peremmel - a perem a csigák bevándorlásának irányába nézzen.

- Sajnos mi is tapasztaljuk, hogy mindenütt ott vannak, és ráadásul rendkívül szapora állatok - mondta munkatársunknak Gerber Károly, egy pécsi kertészet vezetője. - Itt, Rigóderben is sok gondot okoznak, a Lámpás-patak környéke is telis-teli van csigákkal. Megmondom őszintén, nem sok mindent tehetünk ellenük. Próbálkozni persze lehet, én például sörcsapdát állítottam, de az büdös és kényelmetlen. A legjobb mindjárt tavasszal megelőzni a csiga-inváziót, érdemes csigaölő granulátumot kiszórni a kertbe. Nem drága és nem is kell sok belőle. Ezer négyzetméterre elég 60 deka ebből a kék anyagból, - ez egyébként még kétezer forintba se kerül - ajánlatos egyszer teljesen leszórni a kertet, csak vigyázzunk, hogy a leveles zöldségre és a szamócára ne essen - javasolja a kertészet vezetője.

Kőhalmi Endre - Fotó Dittrich Éva