Pécs városa volt a díszvendég az idei Brüsszeli Magyar Bálon

2015. február 01. vasárnap 14:28

Hoppál Péter köszöntötte a 19. Brüsszeli Magyar Bál - Jótékonysági Gála résztvevőit - olvasható a kormányzati portálon.

A díszvendég Pécs városát és a jótékonysági bevétellel támogatott, pécsi székhelyű Szemem Fénye Alapítványt ajánlotta a 19. Brüsszeli Magyar Bál - Jótékonysági Gála résztvevőinek figyelmébe Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az esemény megnyitóján mondott köszöntő beszédében.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a belgiumi flamand, vallon és németajkú közösség, valamint a magyarok közötti formális és informális kapcsolatok jelentős múltra tekintenek vissza, a kormányközi együttműködések kereteit meghaladó aktivitás pedig mindenekelőtt a kulturális területen érhető tetten.

Az államtitkár az idei Brüsszeli Magyar Bál díszvendégét, Pécset a kultúra városának nevezte, mely UNESCO Világörökségi védettségű római kori építményeivel, ókeresztény sírkamráival, első szent királyunk által ezer éve alapított püspökségével, Közép-Európa első egyetemével, évszázadok óta békében egymás mellett élő, 13 nemzeti kisebbségével, világhírű Angster orgonagyárával és Zsolnay porcelánjával, a keresztény, oszmán-muzulmán és zsidó épített kulturális örökségével - talpalatnyi Európa.

Hoppál Péter a rendezvény résztvevőinek figyelmébe ajánlotta a gyógyíthatatlan beteg gyermekek szállítását és ellátását végző, pécsi Szemem Fénye Alapítványt, valamint az általuk fenntartott gyermek-hospice házat, a Dóri Házat. Az ott végzett munkának maga is nagy tisztelője, támogatója és védnöke - fogalmazott. Az alapítvány létrehozói valójában állami feladatot találtak meg, tevékenységüket pedig hosszú idő után sikerült részben állami normatívával elismertetnünk  - emelte ki.

A Brüsszeli Jótékonysági Magyar Bál Tánclépésekkel Európában című rendezvényét 19. alkalommal rendezi meg a brüsszeli arcFAM kulturális egyesület a belgiumi magyar közösség, a nemzetközi szervezetek és az Európai Unió intézményeiben dolgozók részvételével. A Brüsszelben képviselt nemzetek bálja között a gála az egyik legrangosabb társadalmi és jótékonysági eseménynek számít, egyben alkalmat ad a magyar kultúra bemutatására.

Az idei Brüsszeli Magyar Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

 

Forrás: EMMI, Kultúráért Felelős Államtitkárság