Pécs történelmi szerepére és kulturális örökségére építené a városmarketinget az ellenzék

2024. január 22. hétfő 15:48

Pécs történelmi szerepére és kulturális örökségére építené a városmarketinget az ellenzék

A pécsi jobboldal kiemelt vállalása Pécs kulturális örökségének megőrzése, az ország életében játszott történelmi szerepünk és hagyományainak köztudatba emelése. Városunk marketingjét, hazai és nemzetközi megjelenését is erre kívánjuk alapozni, közölte hétfői sajtótájékoztatóján Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője. 

 

 

Miért éppen várjátékok? Pécs kivételesen gazdag és egyedi középkori örökséggel, történettel rendelkezik: egyetemalapítás, püspöki székhelyként katedrális és palotaépítés, oszmán megszállás. Az egykori várfalon belül minden sarok mesélni tud ezekről az évszázadokról. Ezt a „sztorit" viszont el is kell mesélnünk, mert ez a mi varázslatos történetünk.

Éppen ezért, amennyiben a pécsiek úgy döntenek júniusban, hogy a jobboldalra bízzák a város vezetését, példát véve más meghatározó, történelmi múltra visszatekintő hazai településekről - a visegrádi és az egri várjátékok mintájára -, útjára indítjuk a város legnagyobb, kulturális, gasztro- és utcabál fesztiválját: a pécsi várjátékokat, amelynek keretében a nyári időszak nyitányaként középkori folklór kavalkád fogadja majd a történelmi belvárosban azokat, akik szeretnék átélni néhány nap erejéig a középkori Pécs történelmi hangulatát. Számítunk mindenkire: a vendéglátósoktól a kulturális és előadóművészeti szervezeteken át az iskolákra, az egyetemre és a püspökségre is. A cél, hogy együtt, közösségként ünnepeljük otthonunkat, Pécset.

Korábban volt már sikeres kísérlet a város középkori hagyományairól való megemlékezésre a Janus Fesztivál keretében és kisebb, városrészi léptékben az évről évre megrendezésre kerülő Ispitaalja Napján is. Ezeket a tapasztalatokat összegyűjtve, a helyi és más baranyai hagyományőrző közösségek, kulturális civil szervezetek segítségével hazai és külföldi turisták tömegeit várjuk Pécsre.

A rendezvény Athinay Simon nevét fogja viselni, kinek emlékét már utcanév őrzi Pécs központjában. Kevesen tudják, hogy a hős pécsi várvédő vitéz vezetésével a törökök 1541- ben sikertelenül ostromolták meg a várost. Ahogy Egerben, úgy Pécsett is a város polgárai csatlakoztak az I. Szulejmán szultán megszállásával szembeni ellenálláshoz. Városunkat csak később, 1543-ban, a Habsburg uralkodó, I. Ferdinánd katonái adták török kézre.

EQM