Pécs örömmel osztja meg tapasztalatait és tudását

2017. április 25. kedd 11:30

Pécs örömmel osztja meg tapasztalatait és tudását

Európa Kulturális Fővárosa pályázati szemináriumot tart a Kodály Központban.

Pécs 2016 májusában sikeres nemzetközi Európa Kulturális Fővárosa fórumnak adott otthont. Akkor a pályázni szándékozó magyar városok képviselői és a közönség korábbi, jelenlegi és jövőbeni EKF-városok szakembereivel találkozhatott. Pécs felajánlotta, hogy örömmel osztja meg minden érdeklődő településsel az EKF-projekttel kapcsolatos tapasztalatait és tudását.

A tavalyi előkészítő, ráhangoló szakasz után idén a 2023-as felkészülés élesre fordult és a pályázati szakaszba lépett. Ezért a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. - együttműködésben az EMMI-vel és Pécs Városával - folytatja a tavalyi EKF-sorozatot. Ezért április huszonhetedikére egynapos, intenzív pályázati szemináriumot hirdetett a magyarországi pályázó városok szakmai képviselői számára. A szemináriumra meghívást kaptak az Egyesült Királyság szintén 2023-ra pályázó városai.

A rendezvényen az eddigi jelentkezések alapján hét magyarországi és öt Egyesült Királyság-beli város vesz majd részt. Emellett - 2024-re készülve - Bécsből és Szarajevóból is érkeznek megfigyelők. A szeminárium előadásait olyan tapasztalt, európai szakemberek tartják majd, akik maguk is aktívan részt vesznek, vagy korábban részt vettek valamelyik EKF program irányításában, szervezésében (Kassa 2013, Mons 2015, Plzeň 2015, Rijeka 2020, Temesvár 2021, Újvidék 2021, Kolozsvár 2021, mint korábbi pályázó város). A program főelőadója a brit Steve Green, aki az elmúlt években az EKF címről döntő nemzetközi zsűri elnöke volt.

A program egy bevezető plenáris szakaszból, majd három párhuzamos szekcióból áll, amelyek az EU-s Határozatban és a pályázati kiírásban megfogalmazott hat kritérium köré épülnek (hosszú távú stratégia, európai dimenzió, kulturális és művészeti tartalom, a megvalósításhoz szükséges kapacitás, társadalmi beágyazottság és a projektmenedzsment). A szeminárium nyelve angol.

 

Forrás: ZSÖK