Pécs március 15-én "átengedi" a Széchenyi teret a tüntetőknek, jelentette be Páva Zsolt

2015. január 23. péntek 14:08

Pécs március 15-én

Március 15. a magyar nemzet ünnepe, az összetartozás ünnepe és nem a széthúzásé. Az emlékezés és a büszkeség napja, mert arra emlékeztet bennünket, hogy ha összefogunk, egy irányba megyünk, akkor nincs előttünk lehetetlen - írja pénteki délutáni közleményében Páva Zsolt, Pécs polgármestere, majd így folytatja. 

Pécs mára újra erős és büszke közösség lett, ahol figyelünk egymásra, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk egymást és kiállunk egymás mellett. Büszke vagyok arra, hogy idáig jutottunk az elmúlt években, mert tudom, hogy ahonnan ez a város elindult 2010-ben, onnan nagyon nehéz volt akár csak 1 métert is előre haladni! De sikerült, mert kitartottunk egymás és a céljaink mellett.

Mindezekre tekintettel, különösen az egymás iránti tisztelet jeleként úgy döntöttem, hogy Pécs a Március 15. hivatalos ünnepségeit, megemlékezéseit - az elmúlt évekhez képest - rendhagyó helyszíneken fogja megtartani. A Széchenyi teret pedig Pécs egész napra „átengedi" azoknak, akik ma másképpen gondolkodnak és mást akarnak, mint a többség.

Hiszem azt, hogy a pillanatnyi politikai célok és érdekek soha nem lehetnek erősebbek egy Nemzet - benne természetesen Pécs - egészének érdekeinél. Nem is helyénvaló szerintem, hogy a háttérben szervezkedő ellenzéki pártok és szereplők használják fel a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepét saját politikai céljaikra. Ez számomra visszás és nem elegáns, különösen úgy, hogy eközben ezek a politikai szereplők úgy tesznek, mintha az egészhez semmi közük nem lenne.

Mindezek ellenére mégis azért döntöttem úgy, hogy Pécs lemondja a Széchenyi téren tartandó ünnepi programjait, mert mindig is hittem abban, hogy csak közösen, egymást meghallgatva, egymás tanácsait, javaslatait kikérve és elfogadva, egymásra támaszkodva tudjuk ezt a várost előre vinni. Így volt ez 2010 óta is és ha rajtam múlik, így marad ez a jövőben is.

Mert Pécs egy közösség és a céljaink is közösek, még akkor is, ha nem mindig és nem mindenben értünk egyet. De mi pécsiek akkor is egy célért dolgozunk, hiszen ez a város mindannyiunk otthona.

Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatal