Pécs lesz négy napig a Diákolimpia fővárosa

2014. június 12. csütörtök 13:20

Június 15-18. között, vagyis most vasárnaptól jövő szerdáig négy sportágban 68 csapat összesen csaknem 800 fiatalja méri össze erejét Pécsett a Diákolimpia Összevont Labdajátékok III. korcsopotos országos döntőjén – írja közleményében a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. A közlemény az alábbiakban folytatódik.

"A vasárnapi ünnepélyes megnyitó után kerekedő színes sportdélutánon az versenyzők mellett a sportszerető pécsi fiatalok is aktív részeseivé válhatnak a Széchenyi téri programnak.

Ahogy a versenykiírás köszöntőjében Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke fogalmaz, az idén haladó hagyományai megőrzése mellett egy sok szempontból megújult diákolimpia csábította a küzdőterekre saját sportáguk legjobbjait. Ugyan e jogszabály a Pécsre érkező 12-13 éves fiúk-lányoknál valamivel idősebb korosztályt érinti elsősorban, mégis a játékok vonzerejének általános növekedését hozhatja, hogy mostantól az országos döntők dobogósainak tíz többletpontot írnak jóvá az egyetemi felvételiken, mivel a vetélkedő ily módon az országos tanulmányi versenyek sorába is beletartozik.

Pécs egyszerre négy sportág házigazdaszerepét vállalta, így a kézi-, kosár- és röpladázók (nemenként és korcsoportonként 8-8 csapattal) mellett a 19 megye és a főváros labdarúgó-bajnokcsapatai lépnek majd parkettre, illetve utóbbiak a fűre.
Ezt megelőzően azonban vasárnap délután, a Széchenyi téren ugyancsak formabontó, ráadásul mindenki számára nyitott sportdélutáná színesedő ünnepélyes megnyitó indítja útjára a háromnapos versenysorozatot.

Jó idő esetén (ha esik az eső, e program elmarad, ekkor csak a hivatalos megnyitót a Lauber Dezső Sportcsarnokban tartják 18.30-tól) 15 órától benépesül a Széchenyi tér. A diákolimpiai megnyitók szokásos formai elemei (20 csapat bevonulása, olimpiai láng, eskütétel, himnusz, közben Balogh Gábor MDSZ-elnök és Páva Zsolt polgármester köszöntője) után a csapatok ott helyben egy 10 állomásból álló játékos sportvetélkedő aktív tagjaiként melegíthetnek be a hétfői rajtra. A Decathlon-sportdélutánon többek között streetball-palánkra dobás, focilabdás ügyességi feladatok, pingpong, frizbivel célzás, ügyességi rollerverseny, sátorhajtogatás, fitnesz, felülésverseny vár az indulókra - természetesen a végén azajándékozás sem marad el.

E versenyekbe a hivatalos résztvevők mellett egyébként bárki (ingyen) bekapcsolódhat, emellett kipróbálhatja a Decathlon által a térre hozandó többi sportszert is (trambulin, tollas, röplabda, foci, kosár stb)."