Pécs is olimpiai helyszín lehet: a kosár- és tollaslabda versenyeket tartanák városunkban

2015. június 30. kedd 14:33

Pécs is olimpiai helyszín lehet: a kosár- és tollaslabda versenyeket tartanák városunkban

Pécs is részt venne a 2024-es budapesti olimpián: a kosárlabda-, valamint a tollaslabda versenyek lehetséges színhelyeként került szóba városunk. A részvételről a kedd esti rendkívüli közgyűlésen döntenek az önkormányzati képviselők. Csizi Péter fideszes honatya délelőtt szólalt fel  az elképzelés megvalósítása érdekében az Országgyűlésben.

Kedden tárgyalta az Országgyűlés a Magyar Olimpiai Bizottság és a főváros közös, a 2024-es Budapesten megrendezni kívánt olimpiai játékok pályázatát. A Parlamentben Csizi Péter, Pécs egyik országgyűlési képviselője is felszólalt, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy városunk is az egyik helyszíne legyen a játékoknak.

A fideszes honatya a Pécsi Újság.hu megkeresésére felidézte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Monacóban tavaly decemberi közgyűlésén elfogadott Agenda 2020 programja lehetővé teszi, hogy az adott városon - ez esetben Budapesten - kívül is megrendezésre kerüljenek egyes versenyszámok.

- Ez megnyitja a lehetőséget a hazai nagyvárosok előtt, hogy társszervezői lehessenek budapesti olimpiának. Olyan városok jöhetnek szóba, amelyek az elmúlt években sokat letettek az asztalra a hazai sportélet fejlesztésének kapcsán - fogalmazott Csizi Péter, aki kiemelte, egy ilyen kaliberű eseményben való részvétel újabb lendületet ad egy adott város sportéletének.

A képviselő elmondta, a pályázat parlamenti vitájában a Dunántúl legnagyobb és egyben legpatinásabb városának részvétele mellett foglalt állást. Pécs az újkori olimpiák történetének száz éve alatt tizenkilenc olimpikont és öt paralimpikont adott a nemzetnek, amellett, hogy kosárlabda- fővárosként tartják számon a baranyai megyeszékhelyt.

Csizi Péter hozzáfűzte, egy pécsi vállalkozónak köszönhetően a város egy Európában is egyedülálló tollaslabda-csarnokkal és nemzetközi sikereket elérő tollas-csapattal is rendelkezik. Így egyelőre ezen két sportág versenyeit rendezhetnék Pécsett.

Hírportálunk kérdésére, hogy a jövőben más sportágakkal is bővülhet-e a lista, Csizi Péter úgy válaszolt, erről még korai beszélni. A pécsi közgyűlés kedden délután öt órakor kezdődő rendkívüli ülésén szavaznak a város képviselői a pécsi részvételről. 

FRISSÍTVE:

A pécsi közgyűlés keddi rendkívüli ülésén a város képviselői megszavazták az olimpiai részvételről szóló előterjesztést.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva