Páva: nagyvárosok közt példátlan a gazdasági növekedés aránya

2014. június 04. szerda 16:31

Pécs lényegesen, négy év alatt csaknem hatvanmilliárd forinttal növelte vagyonállományát, így nagyobb a mozgástere a gazdálkodásban - jelentette be a megyeszékhely fideszes polgármestere szerdán.

Páva Zsolt sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy hivatalba lépése, 2009 óta a tavalyi év zárásáig 58 milliárd forinttal növekedett a város vagyona, amelynek értéke ma 177 milliárd forint. A növekedés aránya a hazai nagyvárosok között példátlan - mondta.

A megyeszékhely elsősorban a 2010-es kulturális főváros program során elkészült beruházások - a Kodály Központ, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Tudásközpont - megvalósulásának köszönheti vagyongyarapodását, de a város tulajdonában lévő távhőszolgáltató, hulladékgazdálkodási társaság és vízszolgáltató is jelentős, több milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre a városi közművekben - ismertette.

Páva Zsolt kiemelte, hogy az önkormányzatnak több mint kilencvenszer több a vagyona, mint a kölcsöne, mivel csak egy 1,9 milliárd forintos folyószámlahitele van a városnak.
A polgármester szerint az, hogy jelentősen növekedett a város vagyona, azt is jelenti, hogy jelentősek a tartalékai, bővült a mozgástere, és ha a fejlesztésekhez ezt szükségesnek tartja, könnyebben is juthat hitelekhez. Hozzákezdhet a helyi adók további csökkentéséhez is, elsősorban a szegényebbeknek kedvezve.

Emlékeztetett arra, hogy az adatok közel sem voltak ilyen kedvezőek 2009-ben, amikor időközi polgármester-választáson a pécsiek megválasztották őt. Akkor "a totális csőd szélén tántorgott Pécs", de előzőleg is voltak olyan időszakok, amikor hetekre be kellett fagyasztani az önkormányzati kifizetéseket, mert elfogyott a pénz - mondta Páva Zsolt.
Hangsúlyozta: nagyon spóroltak, nagyon szigorúak voltak az elmúlt években, de meg is lett az eredménye, "a város talpra állt".

(mti)