Passzívház-tervezési gyakorlatot ismertetnek a pécsi roadshow-n

2014. augusztus 28. csütörtök 08:23

Négy helyszínen rendez passzívház tervezési roadshow-t szeptemberben a német Energie Planer Team megbízása alapján az energiahatékony építés megismertetésével foglalkozó Green Press Kft. - közölte ez utóbbi társaság az MTI-vel.

A tervezési gyakorlatot bemutató rendezvényeken a passzívház tervezésére jogosultságot szerzett tervezők, illetve a kivitelezésükben járatos szakemberek tartanak előadásokat és mutatják be a már elkészült épületeket. Ezek száma ma már több tucatra tehető Magyarországon.

Az első állomás Kolozsvár, majd Győr, Budapest és Pécs következik. A fővárosban az előadások helyszíne az Angyalföldön felépült 100 lakásos passzív társasház lesz.
Az eseményt kezdeményező Energie Planer Team kizárólagos joga a Magyarországon felépült passzívházak minősítése.

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban, azóta az ilyen típusú épületek száma rohamosan nő világszerte, elsősorban Németországon, Ausztriában, Svájcban és a skandináv országokban. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely hivatalos passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik.

(mti)