Partibusz viszi haza éjjel biztonságban a pécsi fiatalokat

2013. február 12. kedd 14:52

Érj Haza Biztonságosan elnevezéssel kampány indul a „Pécs Biztonságosabb Éjszakai Életéért Egyeztető Fórum" partnereinek összefogásával. Az alapító tagok: a pécsi önkormányzat, a TÜKE Busz Zrt., az INDIT Közalapítvány és öt olyan zenés-táncos szórakozóhely, akik a program indításakor első körben csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez.

A kezdeményezés célja, hogy egységes szemlélet mentén összefogja az érintett szervezetek és szolgáltatók munkáját és közösen biztonságosabbá és élhetőbbé tegye Pécs éjszakai életét.

Elsőként olyan éjszakai, ún. „partibusz" járat indítása a cél, ami az érintett szórakozóhelyek és kollégiumok között közlekedik úgy, hogy közben érinti Pécs fontosabb közlekedési csomópontjait is. A járatok szükségességét egy előzetes hatástanulmány igazolja, de a pontos menetrendet és útvonalat a tesztidőszak végére tervezik kialakítani. A március végéig tartó teszt időszaka alatt további adatokat fognak gyűjteni az INDIT Bulisegély Szolgálat munkatársai az utazó közönségtől, hogy a későbbi menetrend valóban az ő igényeikhez illeszkedjen.

 

A hét hat napján közlekedő partibuszokon a szórakozóhelyek felajánlásának köszönhetően biztonsági személyzet teszi zavartalanná az utazást. A teszt időszaka alatt a partibuszokat érvényes összvonalas és diák bérletek felmutatása mellett ingyenesen lehet majd igénybe venni. A későbbi tervek szerint ez kiegészülhet a TÜKE-kártya használatával is.

A „ Pécs Biztonságosabb Éjszakai Életéért Egyeztető Fórum" másik kezdeményezése, hogy létrehozza a „Biztonságos Szórakozóhely" minőségbiztosítási rendszert. Ebben a szemléletben a partikultúra az ifjúsági kultúra része, tehát a szórakozóhelyeket kulturális intézményekként kezeli. A „Biztonságos Szórakozóhely" címet csak azok a szórakozóhelyek kaphatják meg, akik részt vesznek egy több napos tréningen és az ezt követő három hónapos minőségügyi auditon.

Ha a szakmai szervezet (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) úgy találja, hogy a szórakozóhely minden feltételnek megfelel, akkor megkaphatja a „Biztonságos Szórakozóhely" védjegyet. A „Biztonságos Szórakozóhely" címmel rendelkező helyek ezt követően vállalják, hogy folyamatosan megfelelnek a minőségi követelményeknek, amiket a KEF rendszeresen ellenőrizni fog. Ha valakinél hiányosságot tapasztalnak, akkor visszavonhatják a megszerzett minősítést.

Összefoglaló a partibusz menetrendjéről és útvonaláról:

Az éjszakai járat kedd, szerda, csütörtök, szombat és vasárnapi napokon hajnali 2.35-kor indul az UNIV Kollégiumtól.
Útvonal:
Universitas Kollégium - 48-as tér - ÁRKÁD - Kórház tér - Barbakán - Ifjúság útja - Kürt u. - Szigeti út - Szántó K. J. u. és Nendtvich A. u. sarok (Szántó kollégium) - Uránváros.
Megállók:
Universitas Kollégium, 48-as tér, Árkád, Zsolnay-szobor, Kórház tér, Kodály Z. u., Alkotmány u., Ifjúság útja, Kürt u., Szántó K. J. u. és Nendtvich A. u. sarok (Szántó kollégium), Uránváros.