Parlagfűtől szenvednek a pogányiak, embermagasságú gyom borítja a földeket

2016. augusztus 25. csütörtök 16:06

Parlagfűtől szenvednek a pogányiak, embermagasságú gyom borítja a földeket

Tizenöt éve vív szélmalomharcot a Pogányban élő Tolnainé Zilahi Kriszta a környék földhasználóival. A lapunknak nyilatkozó hölgy elmondta, gyakorlatilag a települést szinte minden oldalról valóságos parlagfűtenger veszik körbe. Nem csoda hát, hogy nagyon sok az allergiás.

A nyilvánosság erejében bízik a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületet, illetve hírportálunkat is felkereső Tolnainé Zilahi Kriszta. Mint munkatársunknak fogalmazott, a hatóságokat az elmúlt tizenöt évben számtalan esetben értesítette, de lényegi előrelépés alig történt.

A problémát a parlagfű okozza, az allergén gyomnövényből augusztusban százezer számra nő a Pogányt körülvevő földeken, holott ennek irtásáról a használóknak gondoskodniuk kellene. A szél persze a virágport Pécsre is elhozza, így a nemtörődömség - amely egyben szabálysértés is - több tízezer embernek teszi elviselhetetlenné a nyári utolsó és az ősz első heteit.

- Körülbelül három lépésnyire az udvarunk bejáratától embermagasságú parlagfüvek nőnek a napraforgómezőn - panaszolta, majd hozzátette, ilyen jellegű gond nem csak ezen a részen tapasztalható. - Pogányt szántóföldek veszik körbe, ez önmagában természetesen nem probléma, az már azonban igen, hogy a hanyagság miatt szinte mindenhol burjánzik a gaz.

Parlagfüves területet lát? Itt jelentheti

Aki az allergén növénnyel szennyezett területet lát, ide kattintva tehet bejelentést a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület honlapján.

A hölgy hangsúlyozta, az idei helyzet a korábbiaknál is rosszabb, az allergiás szezon megkeseríti a mindennapjait.

- Amíg Pécsett éltem, nem voltam allergiás, itt sajnos hamar előjött. Más sem bírja a polleneket, a községben nagyon sokan küzdenek allergiás tünetekkel, amelyek jelentősen befolyásolják életminőségüket.

Szerda délután aztán végre munkagépek jelentek meg az ominózus napraforgóföldön, megkezdték a vegyszeres szárítást. Ennek a parlagfű is áldozatul esik, amint érintkezik ugyanis a kemikáliával, megszűnik a pollenszórás.

Ez azonban csak egyike a parlagfűvel benőtt területeknek, a probléma megoldását az idei évre már csak az első fagy hozza majd el október-november tájékán. Csak bízni lehet abban, hogy jövőre nem kezdődik újra a kálvária.


Képünk
olvasói fotó - egy felnőtt is eltűnne a parlagfűtengerben.

Palotás P.