Pár éven belül tömegesen mennek majd nyugdíjba a pécsi háziorvosok - akkor mi lesz?...

2015. március 04. szerda 16:12

Pár éven belül tömegesen mennek majd nyugdíjba a pécsi háziorvosok - akkor mi lesz?...

Egyre nagyobb gondot okoz Baranyában, hogy kevesen látnak fantáziát a háziorvosi hivatásban. Dr. Princz János szerint Pécsett még minden praxist betöltenek, ám pár éven belül városunkban is tömegével vonulnak majd nyugdíjba a fehérköpenyesek, a megye más településein pedig még rosszabb a helyzet. A 130 ezer forintos pluszjuttatás jó irány, de kevés.

Négy-öt olyan körzet is található Baranyában, ahol nem érhető el háziorvosi szolgálat, a pályán lévő gyógyítók jelentős része pedig már benne van a korban.

- A baranyai háziorvosok átlagéletkora magas, nagyjából ötvenöt-ötvenhat év, kétharmaduk pedig a nyugdíj előtt áll. Emiatt körülbelül öt éven belül, ha az utánpótlás nem gyorsul fel, valószínűsíthető, hogy orvoshiány alakul ki Baranyában - nyilatkozott a borúsnak látszó jövőről Dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke. - Pécsett összességében valamivel jobb a helyzet, de itt is problémák alakulhatnak ki, hiszen a nyolcvankét praktizáló orvos nagyjából fele néhány éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt - tette hozzá.

A közelgő veszélyt a kormányzat is érzi, ezért az idei esztendőtől minden háziorvos 130 ezer forintos pluszjuttatásban részesül. A szakember azonban úgy véli, ekkora összeg „nem oldja meg az alulfinanszírozottság problémáját".

Hogy miért is nem elég ennyi?

Egy háziorvos nagyjából havi szinten 800-900 ezer forintból gazdálkodhat. Az első hangzásra csinosnak tűnő összeg jelentős részét azonban elviszi a rendelő bérlése, az alkalmazottak, takarítók fizetése vagy éppen a telefonszámla. Jó, ha a hónap végére 150-200 ezer forint marad, amiből még járulékot is kell fizetni. Az összegek az egyes körzetek esetében eltérhetnek egymástól.

Az orvosok bíznak abban, hogy a januártól érvényes 130 ezer forintos kiegészítés egy jó folyamat kezdetét jelenti.

Képünk illusztráció

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva