Papok és papnövendékek zarándokoltak a Szentföldre

2017. augusztus 11. péntek 15:30

Papok és papnövendékek zarándokoltak a Szentföldre

Júliusban a Pécsi Egyházmegye papjai és papnövendékei, összesen tízen a Szentföldre zarándokoltak. Az útról Sas Norbert újmisés atya számolt be.

„Kövess engem!" - halljuk Jézus szavait Lévi meghívásának történetében (Lk 5, 27). Jézus követésének egy különleges módja már a kezdetektől fogva, hogy a keresztények arra a helyre, arra a földre zarándokolnak, amelyen Jézus élt, tanított és a megváltás művét végbevitte.

2017-ben nem mindennapi lehetőség nyílt meg előttünk, a fiatal papok és a kispapok egy része előtt. Kövesi Ferenc atya a régi hagyományokra építve szentföldi zarándoklatot szervezett. Az utat hosszú előkészület előzte meg. Július elején tízen indultunk útnak, hogy tizenegy napon át Jézus nyomában járjunk.

Főként a szent helyeket, Jézus életének legfontosabb helyeit jártuk be. Názáret, Betlehem és Jeruzsálem városait ismertük meg. Számtalan élmény gazdagította napjainkat, nem lehet minden helyet, eseményt elmondani, ezért a legmaradandóbb pillanatokat osztom meg.

Igazán nagy hatása volt ránk, amikor a Nyolc Boldogság hegyén megpillanthattuk az előttünk elterülő tájat. Azonnal XVI. Benedek pápának a Názáreti Jézus című könyve jutott eszembe: „Aki csak egyszer is járt ott, és lelke mélyéig átélte a tó vizén túl az eget és a Napot, a fákat és mezőket, a virágokat átfogó pillantás látványát és a madárdalt, nem tudja elfelejteni a béke csodálatos légkörét, a teremtés szépségét..."1. Valóban a teremtés csodája tárult ott elénk, és különleges módon éltük át a Hegyi beszéd élményét, hangulatát és mélységét.

Kiemelkedő hely Jeruzsálem, ez a sokszor békétlen város, amely magában hordozza a Jézus tanításának és a megváltás művének erejét és békéjét. Jártunk a Via Dolorosan: a hangzavarban, az árusok között az ember lelke mélyéig átérzi Jézus keresztútját, mely hasonló körülmények közt történhetett. Innen felérve a Szent Sírhoz igazán megtapasztalhattuk, hogy az évszázados hit és zarándoklat milyen mély nyomot hagyott ezen a helyen. Ott lenni, ahol a feltámadás történt, magával ragadó, felemelő érzés.

Minden pillanata érték volt a zarándoklatnak. Új értelmet nyert számunkra sok példabeszéd és Jézus más tanításai. Rendkívüli volt minden egyes szentmise ünneplése a szent helyeken. A liturgia egyes részei új, mélyebb jelentést nyertek ott, azokon a helyeken.
Hazaérve mind, akik részt vettünk, hálásak vagyunk. Hálásak vagyunk azoknak, akik segítették ennek az útnak a megvalósulását. Főként pedig az Úrnak vagyunk hálásak, hogy Jézus nyomán járhattunk és az Ő életének helyszíneit láthattuk.

Forrás: Pécsi Egyházmegye