Pánik Pécsett is a Quaestor miatt: sorbanállás a Rákóczi úton, felügyeleti biztost rendeltek ki, nyomozás jöhet

2015. március 10. kedd 10:33

Pánik Pécsett is a Quaestor miatt: sorbanállás a Rákóczi úton, felügyeleti biztost rendeltek ki, nyomozás jöhet

Hétfőn éjjel jelent meg a sajtóban először, hogy öncsődöt jelentett a Quaestor-csoport egyik cége. Az MNB lépett, az intézkedések hatálya alatt pedig - a szabálytalanságok tisztázása érdekében, írják közleményükben - "az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel". Úgy tudjuk, a pénzükre váró pécsieket egyesével engedik be a cég Rákóczi úti irodájába, ott pedig csak egy elszámolási papírt adnak arról, hogy miként állnak a befektetéseik. 

Kedd reggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen fel is függesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendeltek ki - Pécsett pedig hosszú sor alakult ki a cég Rákóczi úti irodája előtt (képünkön).

A Quaestornál a Buda-Cash-botrány miatti pánikkal indokolták az öncsőd bejelentését, hozzátéve, hogy állami segítséget kérnek ügyfeleik kielégítése érdekében. 

Mi az a Quaestor?

A budapesti székhelyű QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. mint anyavállalat és annak tagvállalatai és projektcégei alkotják a magyar QUAESTOR Csoportot, amely - honlapján szereplő önmeghatározása szerint - teljes körű pénzügyi szolgáltatásokkal, komplex utazási szolgáltatással, turisztikai fejlesztésekkel, ingatlan beruházások megvalósításával, projektvállalatok létrehozásával és működtetésével, valamint kereskedelemmel foglalkozik. A QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogelődjét 1990-ben magyar magánszemélyek alapították. A 25 éves QUAESTOR Csoport országos hálózattal rendelkezik, de a határokon túl is terjeszkedik, 200 ezer főt is meghaladó ügyfélbázissal rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Bank a történtekkel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki:

"Az MNB ma közzétett végzésében részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. A nap folyamán sor kerülhet felügyeleti biztos kirendelésére is az intézményhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel szemben tegnapi napon indított célvizsgálata során a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt részlegesen felfüggesztette a befektetési vállalkozás tevékenységi engedélyét.

Amennyiben a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy dönt, az MNB ma felügyeleti biztost is kirendelhet az intézményhez.

A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. A biztosról való döntés esetén a felügyeleti biztos ma átveszi az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt - a szabálytalanságok tisztázása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet."

Képünkön: sorban állnak az ügyfelek a cég pécsi, Rákóczi úti irodája előtt kedden délelőtt fél 11-kor.

EQM - MTI - Fotó: Csizmadia Edina