Óvodások kísérték figyelemmel hogyan gyűrűzik a gólyafiókákat

2016. június 30. csütörtök 12:50

Óvodások kísérték figyelemmel hogyan gyűrűzik a gólyafiókákat

Idén június 15-én, kilencedik alkalommal rendezték meg a fehér gólyák gyűrűzését, azaz a Gólya Road Show-t. A meleg, záporokkal tarkított időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több, mint 350 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését.

Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményen tíz településen, összesen 17 fészeknél 43 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A költésben nagy szórás mutatkozott, hiszen fióka még túl fejletlen volt a színes gyűrűzéshez.

Az idei évben 2-3 fióka volt a jellemző fészkenként, de a bajai fészekben 4 fióka cseperedik.

A szokásosnál kevesebb számú fióka a kikelés időszakában tapasztalható kedvezőtlen időjárással magyarázható. A fióka-számok alakulása Baja térségében: 1 fiókás fészek: 2, 2 fiókás fészek: 5, 3 fiókás fészek: 9, 4 fiókás fészek: 1.

A nap során három öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:

A rendezvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület szervezésében, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának támogatásával valósulhatott meg.

Forrás: DDNP