Óvodafelújítással folytatódik a keleti városrész fejlesztése, több mint százmilliót költenek

2016. december 30. péntek 15:26

Óvodafelújítással folytatódik a keleti városrész fejlesztése, több mint százmilliót költenek

Pécs Önkormányzata a 2014-ben megindított szociális városrehabilitációs projektekkel kezdte meg Pécs-Kelet tematikus fejlesztését, melyet most a helyi oktatási infrastruktúra fejlesztésével folytat - közölte Oszoli Dénes önkormányzati képviselő, a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elnöke.

Oszoli Dénes tájékoztatása szerint Pécs városa 2016-ban indította el nagyszabású óvoda és bölcsőde fejlesztési programját, melynek keretében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 10 pályázatot nyújtott be 14 feladatellátási hely felújítása érdekében, melyek közül minden fejlesztési elképzelés támogatási döntésben részesült.

A nagyszabású óvoda és bölcsődefelújítási program megvalósítására, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése" tárgyú felhívása nyújt lehetőséget. A programba bevont intézményeket úgy választották ki, hogy minden városrészt egyenlően érintsen a fejlesztés, ennek érdekében került be a 2014. évtől a Pécsi Egyházmegye üzemeltetésében lévő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda Óvoda utcai Katolikus Tagóvodája is a programba.

Az intézmény felújításával kapcsolatos pályázatot a Pécsi Városfejlesztési NZrt. 2016. április 24-én nyújtotta be. A bruttó 120 487 001 forintból, 100%-os támogatásintenzitással megvalósuló projekt Támogatási Szerződésének aláírására 2016 szeptember 26-án került sor.

Annak érdekében, hogy a munkálatok minél hamarabb megkezdődhessenek Pécs nyáron megindította az intézmény felújítására vonatkozó kiviteli közebszerzési eljárást, melynek eredményeképpen 2016. november 4-én sor kerülhetett a munkaterület átadására a város és a nyertes vállalkozó, a Greeneral Kft. között.

A földszinten átalakításra kerülnek a csoportszobákhoz kapcsolódó öltöző-wc egységek, racionálisabb, a napi használathoz jobban igazodó elrendezéssel. Az irodai funkciók és az orvosi-elkülönítő szoba a tetőtérben kerülnek elhelyezésre, akadálymentes megközelítését lift szolgálja. A teljes épületen nyílászáró csere, valamint külső homlokzati hőszigetelés történik. A felújítás során a világítási rendszerek és a fűtési rendszer belső elemei is felújításra, korszerűsítésre kerülnek. Az akadálymentesítési feltételek biztosítása érdekében az alábbi helyiségek kerülnek kialakításra akadálymentesen: bejárat, új akadálymenetes mosdó, öltözők, csoportszobák, iroda és szülői fogadó, orvosi és elkülönítő, fejlesztő szoba. Az óvodai játék udvarra tanúsítvánnyal rendelkező játékok kerülnek telepítésre.

A 2017 nyarára elkészülő óvoda hozzájárul majd a városrész fejlődéséhez, valamint mind a szülők, mind a gyerekek igényeinek megfelelő minőségben készül el.

 

Forrás: Pécsi Önkormányzat - Fotó: Pécsi Egyházmegye