Öt pécsi festő műveit mutatják be a Zágrábi Magyar Intézetben

2014. október 31. péntek 15:27

Öt pécsi festő műveit mutatják be a Zágrábi Magyar Intézetben

„Pécsi metszet / Pečuški presjek" címmel öt kortárs pécsi festő kiállítását mutatja be 2014. november 5. és 30. között az idén januárban megnyílt Zágrábi Magyar Intézet. 

A patinás óváros szívében emelt új, high-tech karakterű épület első emeletén található kis kiállító helyiség főként kamaratárlatok bemutatására alkalmas. Ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karához egykori vagy jelenlegi oktatóként, valahai tanítványként kapcsolódó művészek - Ernszt András, Pinczehelyi Sándor, Somody Péter, Szentgróti Dávid, Valkó László - frissen, ez alkalomra készült képeiből nyílik válogatás a szintén pécsi egyetemi tanár, nyelvész, történész Sokcsevits Dénes vezette intézményben.

A véletlen, valamint a történeti időn és földrajzi régiókon átívelő érték-folytonosság műve az a mindannyiunk számára szívet melengető kiegészítés, hogy a galéria előterében az ugyancsak Pécsről indulva világhírűvé lett építész, Breuer Marcell / Marcel Breuer ma is népszerű „Wassily"- foteljeiben (prototípus: 1925) pihenhet meg a látogató.

A kiállítást az NKA és a Balassi Intézet támogatásának köszönhetően elegáns, kétnyelvű katalógus is kíséri. A bevezető tanulmány szerzője Várkonyi György, a kiállítás kurátora.
Az intézettel és pécsi vonatkozású programjaival bizonyára további lehetőségek nyílnak a hagyományosan jó, nagy múltra visszatekintő Zágráb - Pécs kulturális kapcsolatokban.