Orvosi receptekkel üzletelt két nő Komlón, 1,4 millió forintot kaszáltak vele

2017. február 08. szerda 09:38

Orvosi receptekkel üzletelt két nő Komlón, 1,4 millió forintot kaszáltak vele

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat két nő ellen, akik orvosi receptekkel üzleteltek. 

A vádlottak közül az egyik nő egy komlói egészségügyi cégnél pszichiátriai szakasszisztensként dolgozott. Önállóan nem volt jogosult orvosi vények kiállítására, arra csak a rendelést végző orvosok utasítása, ellenőrzése mellett.

A nő 2012. évben nehéz anyagi helyzetbe került, ezért elhatározta, hogy munkaköri kötelességét megszegve a kezelő orvosok által előre aláírt, rendelőben hagyott kitöltetlen orvosi vényeket megszerzi, majd azokat különböző betegek részére tölti ki olyan gyógyszerek vonatkozásában, amelyek orvosi vények nélkül egyáltalán nem, vagy lényegesen drágábban szerezhetők be.

Annak érdekében, hogy a vények kiváltásakor ne az ő neve, aláírása kerüljön feltüntetésre, illetve a gyógyszerek, valamint vények értékesítését ne neki kelljen végeznie, kapcsolatba került egy ismerősével, aki szintén rossz anyagi körülmények között élt.

Az asszisztens megbízta társát, hogy interneten adjon fel hirdetést az eladásra kínált gyógyszerek tekintetében. Miután hirdetésekre különböző személyek jelentkeztek a másodrendű vádlott a vények átvételét követően azokat aláírta, majd különböző Komló, illetve Pécs területén működő patikákban kiváltotta. Ezután a megrendelőknek a gyógyszereket postai úton továbbította.

Az eljárás során megállapításra került, hogy legalább harminc alkalommal került sor ily módon gyógyszerek értékesítésére, melyből 1,4 millió forint jövedelemre tettek szert.

A vádlottak cselekménye a vesztegetés elfogadása bűntett minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Baranya megye Pécsi Járási Ügyészség