Ördögkatlan: Franciaország és a Felvidék az idei díszvendég

2012. július 05. csütörtök 16:06

Ördögkatlan: Franciaország és a Felvidék az idei díszvendég

Franciaország és a Felvidék a díszvendége az 5. Ördögkatlan Fesztiválnak, amely augusztus 1. és 5. között költözik Dél-Baranya három kis falujába, Nagyharsányba, Kisharsányba és Palkonyára.

Franciaország többek között egy cirkuszszínházzal, a Galapiat Cirque-kel készül, a Felvidékről számos kiállítás, előadás és fellépő érkezik az Ördögkatlanra, amelynek idei személyes díszvendége lesz Böröcz András, Rutkai Bori, Beck Zoltán a 30Y-ból, valamint Pintér Béla és Társulata - hangzott el a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Bérczes László szervező elmondta: miközben rengeteg koncert lesz, minden művészeti ág legjavát szeretnék felmutatni. A rendezvény középpontjában a színház áll, a fesztivál a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkciót hoz létre: A helység kalapácsa - zeneszerző: Ferenczi György - premierjét a megnyitó esten tartják Nagyharsányban.

A programok jelentős része Franciaországból érkezik vagy ahhoz kötődik: a cirkusz mellett lesznek koncertek, kiállít egy képzőművész, francia utcai bohócok és zenészek járják be a három falut. Julien Couzy, a Francia Intézet igazgatóhelyettese elmondta: nem az volt a céljuk, hogy átfogó képet nyújtsanak a francia előadóművészetekről, inkább olyan alkotókat kerestek, akik valami újat, izgalmasat mutatnak be. Mint kiemelte, minden területen az újdonság megmutatására törekedtek, erre példa a Galapiat társulat: a fiatal csapat az újcirkusz-irányzat képviselője, a zene és a mozgás is fontos szerepet játszik előadásukban.

Bérczes László szólt arról, hogy a fesztivál védnöke Törőcsik Mari, "örökös védnöke" pedig a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás. Elmondta, hogy a fesztiválon bemutatkozik az Országos Széchényi Könyvtárban létrejött Cseh Tamás-archívum, minden nap tartanak egy-egy beszélgetést, filmvetítést. A kiállítások közül a Színház az egész... című Koncz Zsuzsa-emlékkiállítást emelte ki. Mint hangsúlyozta, a tavasszal elhunyt Koncz Zsuzsa a legnagyobb magyar színházi fotós volt. Az ő képeiből látható kiállítás a fesztiválon.

A rendezvényen Pintér Béla és Társulata két előadással szerepel: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal, valamint az idei évad bemutatójával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A települések tornatermeiben, faluházaiban az idei színházi évad különleges alkotásai várják a nézőket. Bemutatják az East Balkánt, a Bárka Színház produkcióját, Albert Camus A pestis című művét Hegedűs D. Géza előadásában, emellett a Caligula helytartóját és a Vakságot is láthatja a közönség. A Mulatság című produkció, illetve a BuszSzínház szintén várja az egyik faluból a másikba utazókat.

A fesztivált hagyományosan a nagyharsányi focipályán a Quimby koncertje nyitja és a Kiscsillag fellépése zárja. A kettő között olyan zenekarokkal találkozhat a közönség, mint Franciaországból a Wombo Orchestra, a Gran Kino - amely vetítéssel egybekötött koncertet ad -, és a Les Touffes Krétiennes, amely a Besh o droM-mal közösen lép fel. Olaszországból érkezik a La Tresca, emellett Péterfy Bori, a Specko Jedno, a Kistehén Melankólikusok, valamint a 30Y is a fesztivál vendége.

A klasszikus zene iránt érdeklődők találkozhatnak a Dolce hegedűegyüttessel, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal, Ágoston Bélával és Mizsei Zoltánnal. A dzsessz, a világ- és népzene kedvelői Dresch Mihály, Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint produkcióját választhatják, de fellép a Kanizsa Csillagai, Ferenczi György és Lajkó Félix is.

A Mediawave filmes és fotós tábora Kisharsányban várja az érdeklődőket. A családi programok között megtalálható Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Kolompos együttes és a MárkusZínház neve.

Bérczes László tájékoztatása szerint a fesztivál 57-58 millió forintos költségvetésének mintegy fele pályázati úton elnyert támogatás, a másik felét elsősorban a jegybevétel teszi ki. A jegyárak tavaly óta nem emelkedtek; a fesztivált szeretnék megtartani a "mezítlábasoknak", a rendezvényre nem az "úri közönséget" várják.

 

Képünk a tavalyi fesztiválon készült. 

(mti)