"Orbántakaroggy, szabadinternetet, mocskosfidesz" - tüntetés Pécsett

2014. október 28. kedd 19:31

Frissítve: 2014. október 28. kedd 19:55

Komoly, de diszkrét rendőri biztosítás mellett, mindenféle rendbontás nélkül zajlott a Második Nagy Pécsi Internetadó Elleni Tüntetés a Széchenyi téren. Mint korábban megírtuk, több mint ezren jelezték a nap folyamán a facebookon, hogy részt szeretnének venni a megmozduláson - közülük úgy nyolcszáz embernek sikerült is ez, bár hallottunk egyéb becsléseket is: volt aki ezer főre, volt aki csak hatszázra tippelt. Mint hallhattuk, vasárnap újra tüntetni fognak a főtéren (Budapesten ellenben november 17-éről beszélnek, úgyhogy sanszos, hogy ez még többször változhat). 

EGY RÖVID RÉSZLET A RÁKÓCZI ÚTON TÖRTÉNTEKRŐL (LEJJEBB A BŐVEBB VIDEÓ IS LÁTHATÓ):

A város főterén este hatkor kezdődött demonstráció tényleg amolyan civilesre sikeredett: se a hangosítás, se a mondanivalók összehangolása nem működött igazán.

Konkrétabban: a ló alá beálló szónokokat a Mc'Donaldsnál lényegében már nem is lehetett hallani. Pedig volt érdekes előadás is, a többi közt Mellár Tamás professzoré, aki ugye néhány éve még a Fidesz egyik fő gazdaságpolitikusaként kapta a kritikát a baloldaltól - most meg a tapsot és az éljenzést ugyanonnan, csak persze másért.

Idézni azonban se őt, se a másik négy szónokot nem nagyon érdemes, egyrészt mert Mellárt például tudósítónk se igen hallotta a hangosítás miatt, a többieket viszont igen, de őket meg azért. (Na, jó: tömény közhelyeket bírtak mondani mindannyian, olyanokat, amilyeneket az elmúlt egy hétben már mindenki elmondott, akinek nem tetszik, hogy a kormány adóval sújtaná az internethasználatot.)



A mintegy ötven percesre sikerült Széchenyi téri megmozdulás után a résztvevők döntő többsége az Irgalmasok utcáján át levonult a Rákóczi útra, egészen pontosan a NAV Konzummal szembeni megyei központja elé.

Már a néhány száz méteres séta során is nem egyszer felhangzott az „Orbántakaroggy" a „mocskosfidesz" és egyéb rigmusok - az a gyanúnk azonban, hogy nem a civilek, hanem a köztük vonuló politikai megbízottak kórusát hallhatta az esti pécsi belváros közönsége. Láttunk ugyanis elvegyülni a tömegben aktív MSZP-képviselőt, a szocialistákat több más rendezvényen nyíltan támogató szakszervezetist és egyéb kétes egzisztenciákat. Hogy fokozzuk a feszültséget: még valamikori SZDSZ-alapító is feltűnt a vonulók között.

Összességében azonban jól öltözött középkorúak és idősek, plusz legalább 3-400 fiatal alkotta a tüntetés közönségét. S ha a balliberálisok felvonulóira talán nem is, de utóbbiakra érdemes lenne figyelniük a Fidesz döntéshozóinak is. Ha másért nem, azért mindenképp, mert gyanúnk szerint - nem is olyan rég - ezek az emberek még az ő szavazóik voltak.


P. Zs. - Fotók: Pauska Petra - Videó: Hamerli Endre