Óráról órára nehezebb lesz a helyzet Baranyában

2014. október 24. péntek 18:16

Baranya megyében a tegnap délután óta tartó folyamatos esőzések következtében több településen problémát okoz a víz. Az alábbiakban a Baranya Megyei Katasztrófavédelem munkájáról tudósítunk híreik alapján. 

Fazekasbodán bordás megtámasztás készült 400 darab homokzsákkal, 11 önkéntes részvételével. A továbbiakban a figyelőszolgálat 2 fővel fog működni.

Mázánál az útlezárást feloldották, a 6-os főút 190-es kilométerszelvényénél a forgalmat 1-1 sávban megnyitották, de 1 sáv továbbra is le van zárva. A szakaszon 40 km/h-ás sebességkorlátozás van érvényben.

Dencsházánál a Határárok vízszintje megemelkedett, két helyen az átereszeket át kellett vágni, valamint az árkok tisztítását végzik.

A Bükkösdi vízfolyás Szigetvár felől, Szentlőrinc előtt a vasúti híd szerkezet fölött 20 centiméterrel van a víz, viszont a vasúti pálya alatt 60 centiméterrel folyik a víz. A MÁV 10 km/h-ás sebességkorlátozást rendelt el az arra közlekedő vasúti szerelvényeknek.

Hobol településen az átvágási munkálatok eredményesek voltak, a víz apadása megindult. Hobolban jelenleg 5 utca áll víz alatt, ami 54 ingatlan érint, de ebből ténylegesen 12 házat vett körbe a víz. A többi ingatlan nincs veszélyben ugyan, de az odavezető út járhatatlan. Azoknál az ingatlanoknál, amelyeket a víz már körbevett, a lakók (20-30 fő) helyi általános iskolában kialakított befogadóhelyre történő kitelepítésére készülnek. A Zrínyi Mentőcsoport tagjai deponálják a homokzsákokat. A helyi védelmi bizottságot a kialakult helyzet kezelésének érdekében összehívták. 

 


 

Királyegyházánál a Bükkösd vízfolyás vízszintje oly mértékben emelkedett, hogy a települést veszélyezteti, ezért 3 kilométer hosszan 50 fő, 3 munkagép végez védekezési munkát. Az előrejelzések szerint az esti órákig már nem várható jelentős csapadék.

Bogádmindszenten 70 fő védekezik (50 fő közmunkás, 20 önkéntes), 500 darab homokzsákot tettek le. Munkagép segítségével a kevésbé terhelt árkokba vezetik át a vizet.

Kisvaszar településen három kritikusnak vélt helyszín van, azonban védekezésre nincs szükség.

Magyaregregyen egy ingatlannál a Szászvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület szivattyúzza a vizet.

Pécs-Somogy tetőn, a 6-os számú főút 190-es kilométerszelvényénél, a földrézsű megcsúszása következtében a forgalom csak egy sávon, váltakozó irányban, jelzőlámpa irányítása mellett halad, torlódásra kell számítani.

Magyarbólyban három ingatlan kellett homokzsákokkal védeni, valamint munkagéppel - a víz elvezetése érdekében - egy földutat szedtek fel. 10 órától figyelőszolgálat működik.

Gilvánfán egy ingatlan veszélyeztet a víz.

Bogádmindszenten és Királyegyházán a polgármesterek irányításával a helyi erők védekeznek.

Mindszentgodisán egy ingatlant veszélyeztet a víz, a szivattyúzás folyamatos, további védekezésre nincs szükség. A településen figyelőszolgálat működik.

Sásdon két ingatlan udvarába folyt be a víz, a vízelvezetők tisztítására volt szükség.

Vékény településen a patak megduzzadt, ami három lakóházat veszélyeztet. A polgármester irányítása mellett a helyi erők az érintett ingatlanokat homokzsákokkal védik.

Almamelléken egy ingatlant veszélyeztet a víz.

Fazekasbodán, a település feletti 10 darab halastó vízszintje a folyamatos csapadék hatására megemelkedett, a víz átbukott a töltéskoronán, valamint a Karasica vízszintje is megemelkedett. Jelenleg 30 lakóház van veszélyben.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság operatív törzse részlegesen megkezdte a működését, megyei főügyeletet megerősítették.

(Forrás és kép:Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)