Önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletet módosítottak

2017. március 16. csütörtök 11:30

Önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletet módosítottak

Módosította az önkormányzati bérlakásokról szóló rendeletét a komlói önkormányzat. A cél a határozott idejű szerződések elterjesztése. Ezzel megelőzhető, hogy a lakók nagyobb tartozásokat halmozzanak fel.

„Mind az önkormányzatnak, mind a városi tulajdonú otthonok bérlőinek elemi érdeke, hogy ne halmozódjanak fel jelentős összegű rezsitartozások ezekben az ingatlanokban. A most bevezetett változások segítenek bennünket a megelőzésben" - indokolta Polics József polgármester a bérbeadási rendelet napokban megszavazott módosítását.

A változás lényege, hogy ezentúl az önkormányzati bérlakásokat határozott idejű, két éves szerződéssel vehetik birtokba a lakók. Ez vonatkozik az új bérlőkre és a meglévő bérlet meghosszabbítását kérelmezőkre egyaránt. A számláikat rendesen fizetők esetében az új szabályozás nem hoz érdemi változásokat. Esetükben - hacsak nem merül fel rendkívüli felmondásra okot adó körülmény - a bérlet korlátlan alkalommal automatikusan hosszabbodik. Amennyiben viszont a bérlő tartozásokat halmoz fel, a szerződés megszűnik.

Az önkormányzat elsődleges célja természetesen nem a fizetési elmaradásban lévő lakók kilakoltatása, hanem a kompromisszumos megoldások keresése. Ezért a tartozásokat felhalmozók számára is együttműködési lehetőséget kínál a szerződés felmondása helyett. Ebben a bérlőnek vállalnia kell az adósságok ütemezett visszafizetését, cserébe az önkormányzat meghosszabbítja a lakásbérletet.

A jobb nyomon követés érdekében a felügyeleti rendszer is ésszerűsödik. A bérlakások évenkénti személyes ellenőrzését ezentúl csak a Városgondnokság végzi, míg az önkormányzat naprakész nyilvántartást vezet az esetleges fizetési elmaradásokról. Méghozzá nem csak a bérleti díj, hanem a közüzemi számlák tekintetében is.

„Az új rendszer igazságosabb a tisztességesen fizető bérlők számára, emellett hagy lehetőséget a szociális problémák kezelésére is. Akárcsak a korábban bevezetett - és jó eredményeket hozó - próbaidős rendszer, ez is arra szolgál, hogy a szociális lakáskiutalási rendszer minden komlói polgár szempontjából hatékonyan működhessen" - összegzett a polgármester.

Forrás: Komló Város Önkormányzata