Önjáró autót építettek a pécsi egyetemisták: parkolni már tud, a versenyzést most tanulja

2015. október 29. csütörtök 10:25

Önjáró autót építettek a pécsi egyetemisták: parkolni már tud, a versenyzést most tanulja

Magától parkol az a gokart autó, amelyet pécsi fiatalok fejlesztettek ki az egyik multinacionális cég megmérettetésére. Fröhlich Balázs, az egyetemistákból álló fejlesztőcsapat kapitánya lapunknak elmondta: a cél, hogy a szerkezet teljesen magától versenyezzen. 

Több mint egy éve alakult meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatóiból álló Sopianae Motorsport. A csapat tagjai a Go-Kart Go-Bosch! elnevezésű versenysorozat miatt álltak össze.

- Egy teljesen önjáró gokartot építünk a megmérettetés keretében. A verseny három évig tart, minden esztendőben egyedi feladatokat kapunk a már meglévő jármű továbbfejlesztése kapcsán - vágott bele Fröhlich Balázs, aki Malkó Tiborral közösen toborozta a társaságot, amely - aligha meglepő módon - a Műszaki és Informatikai Kar hallgatóiból áll.

A feladatokkal kapcsolatban megtudtuk: elsőként a gokartot úgy kellett kialakítani, hogy képes legyen tolatni, valamint megtalálni azt a parkolóhelyet, ahova aztán segítség nélkül be is áll. Hogy nehezítsék a jármű dolgát, három hely közül kellett választani, de az egyikre lehetetlenség volt beparkolni - ezt a gokartnak fel kellett ismernie, a pécsiek gépe pedig képes volt erre. A mutatvány országos harmadik helyezést ért.

Tanulás a cégnek és a versenyzőknek is

Fröhlich Balázs szerint a Bosch célja a jövő mérnökeinek képzése, így az önjáró autók elterjedésekor előnyben lesznek a vetélytársakhoz képest. Úgy látja a verseny - amellett, hogy remek szórakozás - mindkét fél számára tanulást is jelent.

- A verseny ennél többről szól, hiszen nem csak az adott problémákat oldjuk meg, hanem dokumentációkat is készítünk, ezek határidejét a Bosch szabja meg. Mindezen felül még egy projekt prezentációt is tartani kell, ebben azt mutatjuk be, hogyan oldottuk meg a feladatot - magyarázta.

A megmérettetés három évig tart, munka és kihívás tehát még bőven áll a fiatalok előtt. Az utolsó feladat 2017-ben várhatóan az lesz, hogy a gokartnak teljesen önállóan kell egy zárt pályán tájékozódnia, valamit versenyeznie.

Hogy ez megvalósuljon, a PTE is hozzáteszi a maga részét. Mint megtudtuk, a gép szállításához és az egyéb kiadásokhoz anyagiakban is hozzájárul az intézmény. A multinacionális cég pedig biztosította a versenyzőknek a gokartot, illetve az összes tájékozódást segítő eszközt, mint például a kamerákat és szenzorokat.


Képünkön: Fröhlich Balázs és a csodagokart. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva