Olcsóbb lehet a kerti locsolás, április 15-ig lehet kérni az időszakos kedvezményt

2017. április 07. péntek 10:04

Olcsóbb lehet a kerti locsolás, április 15-ig lehet kérni az időszakos kedvezményt

Kevés kerttulajdonos kíséri figyelemmel, mennyi vizet használ a locsolás időszakában, pedig a kertöntözés kiadását egyszerűen csökkenthetjük. 

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. kétféle lehetőséget kínál lakossági ügyfeleinek, hogy csökkentsék a locsolási célra elhasznált víz mennyisége után fizetendő közüzemi díjakat. A két kedvezmény közül szabadon lehet választani, egyszerre azonban csak az egyikkel élhetünk.

A házi kerttel rendelkező fogyasztók május elsejétől szeptember végéig érvényes 10 százalékos locsolási kedvezményt igényelhetnek; az adott időszakban a felhasznált vízmennyiség tizedét nem kell megfizetni a csatornadíjszámlában. A kedvezményt minden évben meg kell újítani, a társaság ügyfélszolgálati irodájában (vagy a weboldalról letöltött, kitöltött nyomtatvány beküldésével) április 15-ig igényelhetik azok, akik kétezer négyzetméternél kisebb alapterületű házi kerttel rendelkeznek és nincsen saját kútjuk.

Vagy egész évben spórolhatunk locsolómérővel: külön mellékvízmérő felszerelésével is mérhetjük a locsolásra használt vízmennyiséget, így a locsolási célú csapok vízfelhasználása után csupán a vízdíjat kell megfizetni, a csatornadíjat nem. A kézzel fogható megtakarításon túl a megoldás további haszna, hogy pontosan mérhető, könnyen ellenőrizhető, mikor mennyit locsoltunk, ami elősegítheti a környezettudatosabb kertöntözést.

A kedvezmény műszaki feltétele a házi ivóvízhálózat kerti vezetékére, vagy kifolyójára szerelt hiteles mellékvízmérő; az itt vételezett víz csak locsolási célra használható fel és nem vezethető a csatornahálózatba!

A mérőhely kialakításával, a vízmérő beszerelésével és fenntartásával kapcsolatos költségek (így például az előírt soros hitelesítés) a fogyasztót terhelik. A megtakarítható összeg - és a beruházás megtérülésének ideje -nagyban függ a kert méretétől, jellegétől és persze attól is, milyen forró lesz a nyár.

Forrás: Tettye Forrásház Zrt. - Fotó: Facebook