Októberben nyit a Caflisch, de a Zsolnay-kályha nem maradhat

2011. augusztus 14. vasárnap 21:53

Októberben nyit a Caflisch, de a Zsolnay-kályha nem maradhat

Haladnak a munkálatok a Király utcai, egykor szebb napokat látott Caflisch cukrászda helyén, miután - a korábbi Dantéból ismert - Horváth Tamás október elején kávézót nyit az épületben. A két éve bezárt üzlet teljes felújításra szorul, a több millió forintból megszépülő helyiség kora szecessziós dizájnt kap, emellett rapid író-olvasó találkozókat, valamint kabarékat és bárzongoristák előadásait is hallgathatják majd a nívós kultúrára vágyó látogatók.

Horváth Tamás már régóta kereste a szép emlékű Dante Kávézó utódjának a helyét, noha a Király utcában a tervek szerint október elsején nyíló új szórakozóhely végül is nem az lesz.

- Korábban a Papnövelde utcában terveztem üzlethelyiséget nyitni, ám az sajnos nem valósulhatott meg, mert a megyei önkormányzat tulajdonában lévő múzeum restaurátorműhelye anyagi okok miatt nem költözött el - kezdte a sokak által csak Petőfiként ismert szakács és irodalmár.

Így került képbe a Holding tulajdonában lévő, üresen ásítozó Király utcai épület, amelynek bérleti díjáról sikerült megegyeznie a városi vagyonkezelő társasággal. Horváth a Széchenyi-terv keretén belül meghirdetett egyik üzletfejlesztési pályázaton indult el, amelynek eredményeképpen megkezdődhettek a helyiség felújítási munkálatai.

- Elég romos állapotban van az üzlet, az elmúlt két év alatt gyakorlatilag minden tönkrement, ki kellett dobni a teljes berendezést. Vizesek a falak, lerohadt a vakolat, rossz az elektromos rendszer, a fűtés, a bútoroknak és a Herendi kéváfőző burkolatnak is nyoma veszett. A híres-nevezetes Zsolnay-kályha pedig szétfagyott, ráadásul a közepe lyukas, hiányzik egy része. A gyár szakemberei felajánlották, hogy újraöntik a csempéket, a kályhaszemeket, azonban a restaurálás óriási összegbe kerülne. Nem tudom, hogy mi lesz a sorsa, mert a Holding tulajdona, ilyen állapotban a helyiségben nem maradhat.

A megújuló térben egyébként a Caflisch fénykorát idéző, az elmúlt század húszas-harmincas éveire jellemző kora szecessziós berendezés fogadja majd a vendégeket, akik tehát teljesen más miliőben élvezhetik az eredeti receptek alapján készített süteményeket, mint a hetvenes-nyolcvanas években.

Az eredeti, nyolcvan évvel ezelőttről megmaradt Caflisch receptúrát alkalmazzák majd ugyanis a különféle sütemények, piték, torták elkészítéséhez, némileg kevesebb libazsírral. (Volt egy recept, amelynek 120 kiló libazsír volt az elnevezése.) Emellett csokoládék, különleges kávék is vonzzák majd az ínyenceket, akik hétvégenként bárzongoristák játéka mellett élvezhetik a gasztronómia nyújtotta örömöket.

A repertoárt kabarék színesítik, rapid, félórás író-olvasó találkozókat is rögtönöznek, de már jelentkeztek színészek és zenészek is, hogy különböző darabokat adnának elő a vendégek szórakoztatására.


H. L. B.