Odüsszeusz kalandjait vizsgálták a gimnazisták

2017. március 08. szerda 13:30

Odüsszeusz kalandjait vizsgálták a gimnazisták

„Az ostobák a vétkeikért szenvednek? Nem akarok ostoba lenni." - mondta a dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Szakgimnáziumának diákja az Odüsszeia maraton rendhagyó szakmai napon, ahol Odüsszeusz több ezer éves történetét hozta közelebb az Új Akropolisz Egyesület pécsi csoportja közel 90 diákhoz, érthetővé és szerethetővé téve az eposzt.

Február utolsó péntekén a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Szakgimnáziumában az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület tagjai előadásra, játékos feladatokra és közös gondolkodásra invitálták a tizenkettedikes évfolyamot. A diákok osztályonként vándoroltak öt tanórán keresztül teremről teremre, miközben Odüsszeusz kalandjait önismereti szempontból vizsgálták.

Saját életükből vett hétköznapi példákat kapcsoltak a hős kalandjaihoz, hogy ezen keresztül az eposz minden szereplőjét, és eseményét saját lelki világában találhassák meg a fiatalok: a célját sosem felejtő hős Odüsszeuszt, a pillanatnyi örömöknek és félelmeknek élő társakat, az átkot szóró küklopszot, a csábító, de életveszélyes sziréneket, és nem utolsósorban az emberi sorsokat alakító olimposzi isteneket.

A kamaszok saját hétköznapi küzdelmeikre, lelki válságaikra, mindennapi örömeikre és félelmeikre ismerhettek a mítosz bemutatása során, az előadásokat megszakító játékok során pedig az önismeret és önirányítás gyakorlati tapasztalattá válhatott. Az Odüsszeia maraton végén a diákok elmondták, hogy számukra az Odüsszeia újszerű értelmezésében a hosszú távú célok kitűzése, az akaraterő fejlesztése, és az önmaguk irányításának szükségessége volt a legfontosabb tapasztalat.

Forrás: Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület