Odavannak Pécsért az Europa Cantat résztvevői: „mintha ismét EKF lenne"

2015. július 30. csütörtök 10:09

Odavannak Pécsért az Europa Cantat résztvevői: „mintha ismét EKF lenne

Elégedettnek és felszabadultnak tűntek az Europa Cantat azon résztvevői, akiket munkatársaink szólítottak meg a próbáktól sűrű délelőttök egyikén. Mint elmondták, nemcsak hosszú ideig emlékezetes eseményt jelent számukra a kórusfesztivál, hanem kiváló alkalmat is kínál az énekkarok közötti kapcsolatépítésre is.

Rég mutatta ennyire nyüzsgő arcát a város: az Europa Cantatra négyezer kórista, énekes érkezett, akiket egyáltalán nem nehéz felismerni nyakukban lógó bilétájukról. A Pécsi Újság.hu folyamatosan beszámolt a fesztivál programjairól, most pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy a résztvevők miként érzik magukat városunkban.

Egy belvárosi padon kávézott éppen Szöllősi Ildikó (képünkön balra), amikor odaléptünk hozzá. A Budapesti Vándorkórus tagját arról kérdeztük, hogy érzi magát az esti fellépésük előtt. 

- Pécs gyönyörű, egy csodaváros, egyébként is kétévente szoktam ide jönni. A kórusfesztivál azt jelenti nekem, mintha a város ismét Európa Kulturális Fővárosa lenne. Rengeteg különböző nyelvet hallani, főleg a bazilika környékén, és nagyon jók a kórusok - fogalmazott.

Szöllősi Ildikó szavaiból kiderült, az énekkarok közötti kapcsolatépítésre is kiváló alkalmat kínál a fesztivál, minden általunk megkérdezett résztvevő arról beszélt, hogy gyakran cserélődnek a névjegykártyák, alakulnak a jövőbeli szereplések is.

Tommer Hesseg, az Izraelből érkezett Efroni nevű gyermekkórus vezetője, akit a Dzsámi előtt szólítottunk meg, azt mondta, a kórusfesztivál kiváló fórum arra, hogy különböző nemzetek képviselői közös nyelvet találjanak a zenén keresztül.

Példaként említette, hogy számos szervezővel, kórusvezetővel cseréltek elérhetőséget Dél-Afrikától kezdve egészen Törökországig, és már jövőbeli fellépéseik is alakulnak. Tommer Hesseg (képünkön jobbra) utalt rá, a török kapcsolat ápolását akár béketeremtő aktusnak is lehet tekinteni. A kórusvezető ekkor elkérte munkatársunk jegyzetfüzetét, és csupa nagybetűvel írta bele a „legfontosabb üzenetet", ami úgy festett: shalom, azaz béke.

A karnagyot egyúttal Pécs történelmi emlékei is lenyűgözték, számára nagy élmény volt látni a római kori emlékeket, az egyházi műemlékeket, valamint a zsinagógát, amelyekről korábban csak olvasott. Egyedüli kellemetlenségnek csak szálláshelyükön a légkondicionáló hiányát rótta fel az izraeli karnagy.

A Jókai téren Wenche Majorsaetert kérdeztük arról, járt-e már korábban nálunk. A norvég hölgy, aki produceri és szervezői minőségben vesz részt az Europa Cantaton, tavaly látogatott először „kultúrával teli" városunkba, épp az idei fesztivállal összefüggésben. Az Oslóból érkezett Wenche Majorsaeter (képünkön középen) ekkor figyelt fel a Pécsett nagy számban tanuló orvostanhallgató honfitársaira is. 

Mint elmesélte, már sikerült megtapasztalnia a legendás magyar vendégszeretet: épp enni ugrottak csak ki egyik nap a Dóm térre, amikor egy pécsi társaság megszólította és egy pálinkára is meghívták őket. Érdeklődésünkre, hogy tervezi, hogy visszatér-e még városunkba határozott igennel felelt:

- Minden város, ami az Europa Cantat helyszíne volt, utat talál az ember szívébe - summázott

B. G. - Fotó: Dittrich Éva