Nyári szünetben is hívható az Ifjúsági Lelki Elsősegély

2016. június 16. csütörtök 16:49

Nyári szünetben is hívható az Ifjúsági Lelki Elsősegély

Nyáron bezárnak az iskolák, de az élet megy tovább, és bizony ilyenkor is lehetnek elakadások, krízishelyzetek. Míg a szabadságolások miatt az egészségügyi és szociális intézmények is kisebb kapacitással működnek, az Ifjúsági Lelki Elsősegély ugyanúgy várja a bajban lévők hívásait a 137-00 ingyenes telefonszámon. A szolgálat hétköznapokon 9-21 óra között érhető el.

A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, ha egyik tagszolgálatnál foglalt a vonal, átkapcsol automatikusan egy másik ügyelőhöz, így egyszerre többen vehetik igénybe a segítséget, így érdemes 5 óra után telefonálni, ha várhat addig a beszélgetés. A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került, aki szeretne problémái megoldásához azonnali, ingyenes segítséget kapni.

A telefonszolgálat jellegéből adódóan lelki elsősegély-nyújtásra alkalmas, tehát krízishelyzetben azonnali támaszt, kapaszkodót jelent. Olyan gonddal is hívható a 137-00, aminek könnyebb átvészeléséhez már egyetlen beszélgetés is hozzájárulhat. A szolgálat problémát nem tud megoldani senki helyett, de segít más szemszögből is megvizsgálni az adott élethelyzetet. Valamikor néhány jó kérdés közös végiggondolása már előrébb vihet.

Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

A világon minden fejlett országban működik telefonos lelkisegély szolgálat, mely bizonyítottan hatékony segítséget jelent krízishelyzetekben. Sajnos Magyarország még mindig nagyon magas az öngyilkosságok száma, a 25 év alattiak körében a vezető halálokok egyike.

Hazánkban hetente két fiatal hal meg öngyilkosság következtében. A kutatások szerint harmincszor többen vannak, akik megkísérlik megölni magukat, és még többen, akiknek megfordul a fejében, de szerencsére nem jutnak el a tettekig. Az, aki öngyilkosságon gondolkodik, nem meghalni akar, csak éppen akkor az adott élethelyzetét kilátástalannak érzi,és nem lát más kiutat. A telefonos segítő beszélgetés ezt a beszűkült tudatállapotot segít tágítani, meglátni az erőforrásokat, amelyek támogatást jelenthetnek, és értelmet adhatnak az élet folytatásának. Az ilyen krízishelyzetekben a hívó haragja, agressziója önmaga ellen irányul, mindenért magát hibáztatja, amit a beszélgetés szintén feloldhat.

A telefont speciális képzést elvégző önkéntes segítők veszik fel, akik szabadidejüket arra áldozzák, hogy segítsenek bajban lévő embertársaiknak.

A telefonálónak nem kell bemutatkoznia, annyit árul el magáról, amennyit szeretne, így a beszélgetés előítéletek nélkül, a bizalom jegyében zajlik. Alapelv a titoktartás, a szolgálat keretein kívül a hívásokról nem beszélhetnek a munkatársak, így kockázatok nélkül kimondható bármilyen szorongató érzés.

Forrás: Pécsi Ifjúsági Lelkisegély