Nőt vert, bringát és ablakot lopott, 6 évre elítélték

2017. április 28. péntek 15:41

Nőt vert, bringát és ablakot lopott, 6 évre elítélték

A Szigetvári Járásbíróság április 26-án kihirdetett ítéletével bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy betegségénél fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, aljas indokból elkövetett testi sértés bűntette és kétrendbeli lopás vétsége miatt P. A. vádlottat 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. 

A vádlott és a sértett nő a cselekmény időpontjában szomszédok voltak Szentlőrincen.

A nőt korábban bírósági határozattal cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezték. A cselekmény előtt a gondnoka naponta felkereste az otthonában és olyankor cigarettát is vitt neki.

2014. június 24-én reggel 8 óra előtt, a vádlott bement a nő lakrészébe és tőle cigarettát kért. Az nem akart neki adni, ezért a vádlott bántalmazni kezdte, az arcán és kezén ököllel megütötte. A nő a padlóra illetve az ágyra esett, a vádlott ott is bántalmazta, majd elvette tőle a tartalékolt cigarettáját és távozott. A sértett akkor nem merte elmondani gondnokának, hogy a vádlott bántalmazta, mert már korábban is megverte. A gondnoka 8 óra után érkezett a sértetthez, észlelte a sérüléseit és orvoshoz vitte. A sértett csak hat nappal később mondta el gondnokának a történteket.

A nő súlyos, töréses sérülést is szenvedett a bántalmazás során, mely maradandó fogyatékosság társulása mellett gyógyult.

2015. április 4-én 4 óra 30 perc körüli időben, ugyanazon településen, egy másik sértett, a tulajdonában álló mountain bike kerékpárját egy ház előtt, a biciklitároló rácsához zárta. A vádlott 6 óra körül, gyalogosan közlekedett az utcában, amikor észlelte a kerékpárt, amelynek zárját a nála lévő fogóval elvágta, majd a kerékpárt elvitte. A nyomozó hatóság a házának udvarán még azon a napon megtalálta a 15.000 forint értékű bringát, melyet lefoglalást követően a sértettnek visszaadtak.

2015. augusztus 3-án a vádlott egy szentlőrinci, lakatlan családi ház udvarának nyitott bejárati ajtaján bement és leemelte az egyik utcafronti ablakot, majd hazavitte. A tulajdonosnak 6.500 forint kárt okozott, mely lefoglalással és a sértettnek történt visszaadással megtérült.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék