Nincs még egy olyan taposómalom a világon, mint a mohácsi

2015. március 30. hétfő 12:48

Nincs még egy olyan taposómalom a világon, mint a mohácsi

Huszonnégy malom állt egykor a Csele-patak mentén, ezek közül ma már a XIV. században készült Szent Miklós patakmalom az egyetlen, amelyben malomkővel őrölnek. A műemlék most annak a taposómalomnak a korhű másolatával bővült, ami a kutatók szerint a világon is egyedülálló – adta hírül a Mohácsi Újság.hu.

– Amikor a patakmalom újjáélesztéséhez a malomépítéssel kapcsolatos szakirodalomban kutakodtam, akkor találtam a taposómalomról szóló írásokra. Elhatároztam, hogy a műemléki környezet méltó hely egy ilyennek a létesítésére is, csak azzal nem számoltam, hogy nem csak taposómalom nem, de úgy tűnik, olyan malomszerkezet sem maradt fenn sehol a világon, ami emberi erővel működik - mondta M. Bugarszki Norbert, a Szent Miklós Vízimalom tulajdonosa a mohácsi portálnak.

A Mohácson és térségében fennmaradt egyetlen ipartörténeti műemlék a patakmalom, ami azzal vált igazán ismertté, hogy évente augusztus 20-án a Magyarok Kenyere búzaösszeöntő eseményének a helyszíne. Idén májusban pedig a város jeles tavaszi rendezvényén, Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentjének ünnepén avatják a taposómalmot.

A cikk ITT folytatódik.

Forrás: Mohácsi Újság.hu