Németül a kvótakérdésről: pécsi diák is szerepel a Vitázik a világ ifjúsága döntőjében

2016. május 24. kedd 11:32

Németül a kvótakérdésről: pécsi diák is szerepel a Vitázik a világ ifjúsága döntőjében

Fiatalok német nyelven vitáznak arról a kérdésről, hogy „Beleegyezzen-e Magyarország a menekültek éves kvóta szerinti befogadásába, amennyiben az EU átvállalja a költségeket?"

A Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vetélkedő legjobb négy vitázójának kritikusan meg kell vizsgálnia az adott témát, majd meggyőzően megfogalmazott érveket és ellenérveket kell találniuk. Emellett a retorikai képességeikről is próbálják meggyőzni a zsűrit a versenyen.

Nick Patrik, a PTE Babits Mihály Gyakorlógimnázium tanulója bejutott a magyarországi döntőbe, melyet május 25-én rendeznek Budapesten, az Andrássy Egyetemen.

A projekt-partnerországokban a vetélkedő csúcspontja az országos döntő. Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna vesz részt a vitavetélkedőn. Magyarországon ebben a tanévben 16 iskolából több mint 400 tanuló indult a vitavetélkedőn. Tanórákon vagy projektcsoportokban gyakorolták a vitázást német nyelven, és megtanultak egymásra odafigyelni. A négy döntőbe jutott vitázót több - iskolai és országos - fordulóban választották ki.

A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőt 2005 óta rendezik meg, immár 10 közép- és kelet-európai ország középiskoláiban. A projekt az emberi jogokkal és azok történelmi hátterével való elmélyülést és a vitakészséget, mint a demokratikus konfliktuskezelés eszközét fejleszti, hozzájárul a demokrácia erősítéséhez és a fiatalok nemzetek közötti egyetértéséhez. A részt vevő országokban a projekt munkanyelve német a némettudás fejlesztése és a kétoldalú kulturális kapcsolatok bővítése érdekében.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő Közép- és Kelet-Európában a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő" Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Képünkön: a döntőbe jutott versenyzők.

Forrás: Goethe Intézet - Fotó: Kateryna Gutsol