Nem volt aki felújítsa: ócskavassá vált a pécsi emeletes Ikarus

2012. január 01. vasárnap 18:47

Nem volt aki felújítsa: ócskavassá vált a pécsi emeletes Ikarus

A Pannon Volán telephelyén eszi jelenleg a rozsda azt az emeletes Ikarus autóbuszt, amelyet két évvel ezelőtt hozott Pécsre a tulajdonosa, s amelyet a korábbi szándékok szerint teljesen felújítottak volna. Forrás hiányában azonban elmaradt a munka, pedig jó néhány szakember és szerelő felajánlotta ingyenes segítségét. A mintegy harmincmillió forintra becsült felújítás költségeihez egyelőre nem sikerült szponzorokra lelni, így kérdéses, hogy mikor láthatjuk Pécsett újból a turistalátványosságnak számító emeletes buszt.

Két éve, 2009. október 20-án tért vissza Pécsre az az emeletes Ikarus 556 autóbusz, amely majdnem hét éven át szolgálta a baranyai megyeszékhely utazóközönségét. A nagy népszerűségnek örvendő gépjármű 1969-ben kezdte meg szolgálatát az egykori 20-as busz (a mostani 2-es busz) vonalán és egy rövid ideig a 28-as (ma a 27-es busz) szakaszán.

A város lakói 1976 nyarán utazhattak utoljára rajta, egy évre rá pedig végleg kivonták a forgalomból. Ezután a balatonvilágosi Volán-üdülőbe, majd a cég ceglédi bontótelepére került, de szerencsés módon elkerülte végzetét - egy, a személyazonosságát felfedni nem kívánó monori polgár tulajdonába került.

Újbóli Pécsre érkezésekor felmerült az ötlet, hogy felújítsák és egyfajta városnéző látványbuszként újra forgalomba állítsák az EKF-év kezdetére, ám ebből semmi sem valósult meg.

A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ A BUSZRÓL KÉSZÍTETT VIDEÓ:



- Sajnos egyelőre nem sikerült szponzorokat találni a busz teljes felújítására, így továbbra is a Pannon Volán telephelyén várja sorsa jobbra fordulását - tudtuk meg Roszprim Nándortól, a társaság szóvivőjétől. Mint mondta, a közlekedési vállalat sem anyagilag, sem jogilag nem tud segítséget nyújtani a mintegy harmincmillió forintra becsült javítási és szerelési munkálatokra.

ILYEN VOLT FÉNYKORÁBAN:

(Fotó: Népszabadság-archívum)

Információink szerint pedig sokan felajánlották önkéntes segítségüket, a busz karosszéria- és egyéb elemeinek helyreállítását ingyen elvégezték volna. A szakemberek szerint azonban Pécsett csak a csuklós járatok vonalain lehetne igénybe venni a busz szolgáltatásait, hiszen nem bírná az emelkedőket.

H. L. B. - Videó: Youtube, MrENVIRO500 - Fotó: Népszabadság/archív