Nem lesz szükség túrafelszerelésre Kovácstelepen: megoldják a csapadék elvezetését

2015. április 21. kedd 06:53

Frissítve: 2015. április 21. kedd 13:37

Nem lesz szükség túrafelszerelésre Kovácstelepen: megoldják a csapadék elvezetését

Szeptemberre megoldódhat Kovácstelep évtizedes problémája, amit a csapadékelvezető-rendszer hiánya okoz. Főként a tavaszi és őszi időszakban úgy áll meg az esővíz az utcák burkolatán, hogy ingatlanokat is veszélyeztet. 

- Hozzánk látogató ismerőseink szokták mondani, hogy Kovácstelepre csak túrafelszerelésben lehet jönni - mesélte lapunknak Bányai Ferencné, aki immár több mint harminc éve lakik a városrészben és kisállat-kereskedést is üzemeltet utcájában.

Az Ürögi fasorból keleti és nyugati irányba nyíló 22 utca vízelvezetése nem megoldott, amit a lakossági bejelentések és a BIOKOM jelzései is alátámasztanak. A csapadékvíz hatására a területen az útburkolat felfagy, a kátyúk a járműveket rongálják, a mélyedésekben megálló víz az ingatlanokat veszélyezteti, valamint az itt élők közlekedését is nehezíti - foglalja össze az évtizedes problémát egy közgyűlési előterjesztés.

Kérdésünkre, hogy pontosan milyen állagromlást okoz a megálló esővíz, Bányainé úgy válaszolt, a mélyebben fekvő terülteteken a pincéket rendszeresen elönti a víz.

Hozzáfűzte, a kovácstelepiek régóta próbálkoznak azzal, hogy véget vessenek az áldatlan állapotoknak. Korábban egy-egy utca lakosai külön keresték meg a képviselőket vagy a polgármesteri hivatalt. Tavaly azonban összefogott a városrész, s ennek úgy tűnik, már lesz eredménye.

A terület önkormányzati képviselője, Erb József hírportálunk érdeklődésére kifejtette, a város költségvetéséből hatvanmillió forintot áldoz az önkormányzat a kovácstelepi csapadékvíz-elvezetési és útburkolat-korszerűsítési munkálatokra. Az összeget a BIOKOM-nak adják át, a cég pedig várhatóan szeptemberre be is fejezi a rekonstrukció első ütemét.

A városrész egészét több évtizede érintő probléma megoldása összekapcsolódik egy másik kovácstelepi beruházással, ez pedig az Ércbányász utcában található háromemeletes lakóépületek bekötése a pécsi távhővezeték-rendszerbe. A PÉTÁV munkájához kapcsolódva fognak egységes burkolatot kialakítani a tervek szerint.

A Fidesz-KDNP képviselője szerint ez utóbbi munkálatok költsége több mint 200 millió forint.

Balikó Gergő - Fotó: Kálmándy Ferenc