Nem kell pakolni a pécsi tízemeletesekből: egyelőre szó sincs a visszabontásukról

2017. június 29. csütörtök 09:36

Nem kell pakolni a pécsi tízemeletesekből: egyelőre szó sincs a visszabontásukról

Korai, elkapkodott dolog lenne a szekrények tologatása, a teherfuvarok megrendelése, meg minden csomagolás, a pécsi tízemeletesek felső szintjén. Ötletként valóban felmerült a magasépítésű panelházak visszabontása, ám ennek lehetőségei, mikéntjei kidolgozatlanok. 

A megyeszékhelyen mindenki megnyugodhat, senki feje fölül nem daruzzák le az építőelemeket. Legfeljebb lehet egy ilyen irányú próba, de az is Hódmezővásárhelyen. Az egészből egyelőre annyi igaz, hogy itt is állnak sokszintes épületek.

Valóban elhangzott, méghozzá Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szájából, miszerint esetleg meg lehetne próbálni élhetőbbé tenni a lakótelepek tízeseit. Mindez csupán elvi síkon került szóba. Ez azonban senkit sem zavart össze azok közül, akik szeretik a bizonytalanságot, az álhírek terjesztését. Éppen miattuk fordultunk a városházi szakemberekhez a témával kapcsolatban.

- Nem időszerű a kérdés kapcsán nyilatkozni, hiszen a kormányzat részéről eddig mindössze gondolati szinten merült fel, hogy milyen megoldásokkal lehet javítani a tömbházakban élők életkörülményeit, döntések viszont nem születtek e témában - érkezett a válasz Pécs Megyei Jogú Várostól.

- Arról, hogy a felső szint, szintek visszabontását támogatják, vagy a kertes házba költözést, illetve az ott maradók számára a teljes korszerűsítés támogatnák, még nem született állásfoglalás. Annyi hangzott el eddig, hogy ha és amennyiben meg tudnak állapodni az ott lakókkal, egy „60 lakásos próbát" tesznek erre Hódmezővásárhelyen.

Tehát jelen pillanatban közel sincs döntés semmilyen országos programról, visszabontásokról. A szakmai jellegű kérdésekkel (építészeti megoldások, hatások) kapcsolatban javasoljuk szakmabeliek (statikusok, építészek) megszólaltatását, az önkormányzat e témakörben nem tud, illetve kíván nyilatkozni - fejeződött be a tájékoztatás.

Feleslegesnek tartják

Pécsett, a vásárcsarnokkal szemben él egy tízemeletesben Bencsik Vilmos nyugdíjas. Ő el sem tudná képzelni, milyen módon lehetne végrehajtani ilyen munkálatokat. A tervet semmilyen formában sem támogatná. Mert ahhoz feltételezhetően előbb ki kellene költöznie, amihez semmi kedve a világon. Két tömbbel mellette, a negyvenes éveinek végén járó tanárnő - név nélkül - de ésszerűtlen felvetésnek tartott az ötletet. A számítógépes világhálón ugyan látott hasonlót Oroszországból, de nem nyerte el a tetszését. A keleti végeken amúgy lépcsőzetesen végezték el a „csonkításokat", ennek ellenére sem sikerültek túl esztétikusra.

- Technikailag egy bontásnak minden feltétele adott - jelentette ki Orbán József mérnök, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusa. - Itt azonban alapvetően másról, társadalmi, szociológiai kérdésekről van szó. Ha azonban statikai problémaként kezeljük, akkor a panelházak állékonysága kiváló. A felső szintek eltüntetésére minden technikai feltétel adott. Bár, gépészetileg azért adódhatnak gondok. Elég, ha mondjuk, a liftekre gondolunk. A hajtóművek a tetőn vannak. Ott nem elég, profán hasonlattal élve, a köteleket visszavágni. Mégis azt hiszem, sokkal járhatóbb út lenne a teljes felújítások elvégzése. Hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre utalnék, mert azok azért jó harminc év távlatában elavulnak. Fiataloknak, szerényebb keretek között élőknek kiválóak a panelok, ezért talán hiba lenne a szanálás. Ezek mellett nyilván lehetne új, kisebb házakat építeni, családokat támogatni. De biztonsági szempontok nem indokolnák a drasztikus beavatkozást.

Pucz Péter - Fotó: Kálmándy Ferenc