Nem feltétlenül színészeket, hanem magabiztos embereket nevel a Pécsi Kölyökszínpad

2016. december 29. csütörtök 08:01

Nem feltétlenül színészeket, hanem magabiztos embereket nevel a Pécsi Kölyökszínpad

Egyre népszerűbb a Pécsi Kölyökszínpad. Az előadásokra kisebbek és nagyobbak is kíváncsiak, arról pedig szó sincs, hogy csak a rokonok ülnének a nézőtéren. A közösséget vezető Katreiner Antal munkatársunknak azt mondta, nem feltétlenül az a cél, hogy színészeket neveljenek, sokkal fontosabb, hogy a kicsik jó hangulatban szerezzenek magabiztosságot.

Immár harmadik éve működik a Pécsi Kölyökszínpad, a gyerekekből álló társulat neve manapság már sokaknak ismerősen cseng.

- Kislányom korábban egy másik színházba járt, ám az 2014-ben megszűnt. Megtetszett a színjátszást körülvevő hangulat, így néhány szülővel összeültünk és úgy döntöttünk, érdemes lenne ezt továbbvinni - emlékezett vissza a kezdetekre Katreiner Antal.

Elmondta, mivel korábban verseket és novellákat is írt, kipróbálta, miként boldogulna a színdarabokkal.

- Jól sikerült a bemutatkozás, már az első évben rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk gyerekektől és felnőttektől egyaránt. A Kölyökszínpad tizenkét ifjú színjátszóval indult, ma már több mint negyvenen vagyunk, négy csoportban két színdarabot is játszunk.

A közösség kapui minden gyerek előtt nyitva állnak, aki kipróbálná magát a színpadon. A legfiatalabb tagjuk elsőosztályos, a legnagyobb pedig tízedikes.

- Szándékosan nem határoztunk meg korhatárt. Nem színészképzőt működtetünk, olyan foglalkozásról és közösségről van szó, ahol a gyereket szeretnénk fejleszteni. Ennek megfelelően nem az egyes szerephez keresünk fiatalokat, hanem a gyerekekre szabjuk a szerepeket. A legfontosabb, hogy határozottságot, magabiztosságot tanuljanak, fejlődjön a kreativitásuk. Éppen ezért ők is javasolhatnak változtatásokat a darabokkal kapcsolatban - fogalmazott.

Sokan talán azt gondolhatják, a gyerkőcök előadásai legfeljebb a szülőket és a testvéreket érdekli. Ez azonban egyáltalán nem igaz, az iskolákból csoportokban érkeznek az érdeklődők, a nézőtéren fiatalok és idősebbek is helyet foglalnak. Sőt, nem csak a megszokott helyükön, a Művészetek és Irodalom Házában, hanem meghívásra más helyszínen is szívesen tartanak előadásokat.

- Az idén nagyot léptünk előre. Két nagyobb, hat felvonásos színdarabot is játszunk. Ami pedig a jövőt illeti, hamarosan egy harmincöt perces mesejátékot fogunk előadni, ez kifejezetten az óvodásoknak és alsós általános iskolásoknak szól majd - tudtuk meg.

 

Képünkön: már otthonosan mozognak a színpadon a fiatalok. 

Palotás P. - Fotó: Pécsi Kölyökszínpad/Mag Norbert