Nem érdemes várni a fenyővásárlással, alkudozni viszont megérheti

2014. december 20. szombat 09:48

Nem érdemes várni a fenyővásárlással, alkudozni viszont megérheti

A megszokott helyeken már a hét elejétől árusítják a fenyőfákat Pécsett is, a kereskedők szerint viszont egyelőre még nem nagyon pörög a biznisz. Azt mondják, nem érdemes várni a vásárlással, mert várhatóan nem lesz szükség arra, hogy karácsony előtt újabb szállítmányok érkezzenek, vagyis később sem kapunk frissebb vágásból származó fenyőt. Alkudozni viszont megéri.

A három legnépszerűbb (a luc-, az ezüst és a nordmann) fenyőfajtáért lényegében idén is ugyanannyit kérnek a kereskedők, mint tavaly, dacára annak, hogy a termelői árak valamelyest csökkentek.

Pécsett már a hét elején megjelentek az árusok: több mint félszáz helyen kínálják a fenyőket. A lucfenyők métere 1500 forintnál indul, az ezüstökért 3500-at kérnek, a nordmannok ennél egy ezressel drágábbak.

Az árusok többsége Zala és Somogy megyéből érkezett, köztük vannak olyanok is, akik már több mint tíz éve Pécsett árulják a portékájukat.

- Sajnos itt is egyre kevesebb fát tudunk eladni - mondta egyikük a Pécsi Újság. hu-nak. - Az ezredforduló környékén még több mint négyszáz fát hoztunk magukkal, aminek nagy része el is fogyott. Az utóbbi években fele ekkora mennyiséggel kelünk útra, legfeljebb újabb szállítmányt kérünk hazulról, de erre tavaly sem volt szükség, most se nagyon lesz, legalábbis eddig még pang az üzlet - tette hozzá.

Gyökereset csak óvatosan

A hozzáértők szerint gyökeres fát tanácsos inkább faiskolákban, kertészetekben megvásárolni, mivel ott jó eséllyel szakszerűen gondozták.
De bárhol is vesszük, a fa megmozgatásával győződjünk meg arról, hogy jól behálózta-e a gyökér a földlabdát. Ha mozog, nem szabad megvenni.
Minél fiatalabb a gyökeres fa, és minél kevesebb időt tölt a lakásban, annál nagyobb esélye van a túlélésre. A radiátoroktól, konvektoroktól távol állítsuk fel, permetezzük gyakran vízzel, esetleg jégkockákat is tehetünk a földjére. Karácsony után fokozatosan szoktassuk vissza a hideghez, kiültetni tavasszal érdemes.

Mindez azt is jelenti, hogy csak azért nem érdemes halogatni a vásárlást, hogy frissen vágott fenyőt kapjunk - jórészt ugyanazokból válogathatunk jövő kedden is, amiből ma vagy holnap.

Azért viszont esetleg érdemes lehet kivárni, hogy olcsóbban vásárolhassunk, hiszen régi tapasztalat, hogy az utolsó napokon jóval engedékenyebbek az árusok, mivel jobban járnak, ha akár nyomott áron is, de legalább megszabadulnak a készletüktől.

Alkuval mindazonáltal már most is meg lehet próbálkozni, fültanúi voltunk többek között annak, hogy egy eredetileg tizenötezerre tartott, csodaszép nordmannt valaki végül egy tízesért is hazavihetett.

Annak viszont semmi értelme, hogy más településeken próbálkozzunk a vásárlással: a baranyai városokban szinte kottára ugyanezekkel az árakkal lehet találkozni, de még a fenyőfa-termelők fellegváraiban, Zalaegerszegen és Kaposváron sincs érzékelhető árelőny.

P. Zs. - Fotó: Kálmándy Ferenc