Nem dőlt még el, tüke pécsi érték lehet-e az ECL nyelvvizsga-rendszer

2015. január 29. csütörtök 21:23

Nem dőlt még el, tüke pécsi érték lehet-e az ECL nyelvvizsga-rendszer

A Pécsi Értéktár Bizottságnak kell döntenie arról, felveszi-e az ECL nyelvvizsga-rendszert a helyi értékek közé. A listán eddig tizennégy elem található, többek között a Zsolnay Porcelán és Kerámia, a Pécsi Kesztyű, a Jakab-hegy és a pálos kolostor.

Pécsett működik a központ

Az ECL nyelvvizsga-rendszert működtető konzorcium európai nyelveket képviselő intézmények szövetsége (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages). Az ECL az egyetlen olyan nemzetközi nyelvvizsgarendszer, amelynek nemcsak képviselete van hazánkban, hanem maga a nemzetközi vizsgaközpont is Magyarországon működik. Az ECL Konzorcium székhelye a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Titkársága, amely irányítja és koordinálja nemzetközileg az ECL tesztek írását, a vizsgák lebonyolítását, valamint az ECL nyelvvizsga-bizonyítványok kiadását.

Legalábbis első hallásra meglepőnek tűnik, hogy a hungarikumok előszobájának is számító helyi értéktárba az ECL nyelvvizsga-rendszer is bekerülhet. A Pécsi Értéktár Bizottság már tárgyalt a javaslatról, egyelőre azonban nem született döntés, felkerülhet-e a jelenleg tizennégy elemet tartalmazó listára.

Az erről szóló előterjesztés indoklásában többek között az olvasható, hogy a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Titkársága mintegy húsz éve nemzetközi és magyarországi központja az akkreditált nemzetközi ECL nyelvvizsga-rendszernek, amely így a PTE egyik rangos szellemi termékének tekinthető.

A listán eddig szereplő értékek

A Bauhaus-mozgalom pécsi alkotóinak a munkássága, a Szentmiklós-hegyi Kísérleti
Telep, a Pécsi Kesztyű, Apagyi Mária: Zongorálom kreatív zongoratanulás, a Klimo Könyvtár, a Jakab-hegy és a pálos kolostor, a bánáti bazsarózsa, a pécsi zergevirág, a Nyugat-Mecsek karsztjelenségei, Pécsi Géza " Kulcs a muzsikához" művészetekre, kiemelten zenére alapozott érzelmi nevelés metódusa és médiumrendszere, a Pécsi Gyermekotthonban alkalmazott, a természet változásrendjére épülő évkörös rítusjátékok, a Misina Néptáncegyüttes és a Táncszínház gyermektánc-mozgalma, a Mecsek Táncegyüttes, a Zsolnay-porcelán és -kerámia és a Zsolnay Kulturális Negyed.

A Titkárság által működtetett ECL Nyelvvizsga Központban a tizenöt ECL vizsganyelv vizsgaanyagait korszerű teszttudományi módszerek alkalmazásával évente öt alkalommal fejlesztik kiváló felkészültségű, köztük minősített bölcsész-nyelvtanárok.

- A bizottság álláspontja szerint további információk beszerzésére van szükség az érdemi döntés meghozatalához. Ezért egy későbbi időpontban ismét napirendre tűzzük az ECL nyelvvizsga-rendszer Pécsi Értéktárba történő felvételét - nyilatkozta a Pécsi Újság. hu-nak Decsi Isván, a bizottság elnöke. Hozzátette, minden olyan helyi értéket szeretnének felvenni a listára, legyen az kulturális, természeti, vagy éppen épített érték, amely hozzájárul Pécs igen sokszínű szépségeinek, adottságainak megtartásához, vagy éppen bővítéséhez.

- Bízunk benne, hogy a pécsiekkel összefogva még számtalan értékkel gazdagíthatjuk a listát, de nem szeretnénk egy előre meghatározott ütemet diktálni. A fő szempont, hogy meghallgassuk és megvizsgáljuk a pécsiek véleményét, javaslatait - fogalmazott Decsi István.

P. P. - B. E. - Fotó: Dittrich Éva