Nem csak a belvárosban probléma: Kertvárosban és Uránban is sok a hajléktalan

2014. szeptember 02. kedd 21:58

Nem csak a belvárosban probléma: Kertvárosban és Uránban is sok a hajléktalan

Ugyan a hajléktalanok kitiltásával kapcsolatos rendeletterv miatt az utóbbi időszakban elsősorban a belvárosi hontalanok jelentették a beszédtémát, a probléma más városrészekben is jelen van. Iliev László polgárőr szerint Uránvárosban és Kertvárosban is szinte naponta alakulnak ki kisebb-nagyobb balhék. A kötekedő csövesek többsége pontosan tudja: nem zavarhatják el őket a közterekről.

Gyakorlatilag nincs olyan városrész Pécsett, ahol ne tűnnének fel kisebb-nagyobb csapatokban hajléktalanok, a tapasztalatok szerint azonban a belváros mellett legtöbben Kertvárosban és Uránvárosban tanyáznak.

- Az Ércbányász utcánál lévő vasúti átjárónál, az elkerülő út melletti elhagyatott bódékban, valamint a Megyeri úti felüljáró alatt is sok hajléktalan él - sorolta Iliev László, az Uránvárosi Polgárőr Egyesület elnöke.

A civilek vezetője a kertvárosi kollégáitól kapott információk alapján elmondta, Kertvárosban is kialakultak hasonló pontok: ott elsősorban a régi lőtér környékén, valamint a Diana téri piac mellett csoportosulnak a hajléktalanok.

- Sajnos nincs konkrét álláspont arról, hogy mit tehetünk, így legfeljebb kérni lehet őket. Többségük azonban pontosan tudja, hogy nem köteles elhagyni a közterületet - fogalmazott Iliev László.

Jogosítványokra pedig szükség lenne, hiszen a lakóházak között rendszeresek a kisebb-nagyobb balhék.

- A szemetelés és a hangoskodás mindennapos, de előfordult, hogy egyikük a (kis)dolgát is a padon fekve végezte el a Mecsek Áruháznál. Erre még ő vette sértésnek és zavarásnak, amikor távozásra kértük - festette le a polgárőrök egy nehéz napját az elnök, aki szerint komoly gond az is, hogy - bár tiltva van -, sokan fogyasztanak alkoholt közterületen.

A helyiek szerint - és ebben egyetértenek a kertvárosiak és az uránvárosiak is -, a probléma csak nagyobb rendőri jelenléttel oldható meg, ám több lakó is úgy nyilatkozott munkatársunknak, járőrt csak elvétve látnak - akkor is csak autóban.

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva