Nem adják fel: most is zajlanak a tárgyalások egy németországi repülőjárat indításáról

2017. január 19. csütörtök 15:31

Nem adják fel: most is zajlanak a tárgyalások egy németországi repülőjárat indításáról

Egy partner ugyan visszalépett, azonban az önkormányzat bízik benne, hogy egy másikkal sikerül megállapodni egy menetrend szerint légi járat elindításáról Pogányból Németországba, derült ki a csütörtöki közgyűlésen. 


Tavaly nyáron kelt szárnyra a hír, amely szerint elképzelhető, hogy hosszú évek után ismét indulhatnak menetrend szerinti repülőjáratok a pogányi légikikötőből, az önkormányzat ugyanis vizsgálta, érdemes lenne-e Pécs és München között járatokat közlekedtetni.

A Pécs Holding Zrt. az egyetem bevonásával készíttetett egy átfogó piackutatást arról, milyen úti célok vonatkozásában számíthatna megfelelő érdeklődésre egy-egy nemzetközi járat.

A felmérés azt mutatta, hogy a szóba jöhető helyszínek közül München lenne a legkedvezőbb, elsősorban azért, mert a Pécsi Tudományegyetemnek jelenleg is mintegy két és félezer külföldi, javarészt német hallgatója van, számuk pedig a várakozások szerint néhány éven belül a duplájára is emelkedhet.

A diákok, illetve az őket felkereső rokonaik, ismerőseik folyamatosan utaznak, így jelentős igény mutatkozhat a bajor főváros és Pécs között közlekedő járat iránt.

Mindemellett Magyarország legjelentősebb külföldi gazdasági partnerei Németország déli részéről származnak, s a befektetők nagy része is innen érkezhet városunkba.

Azóta meglehetősen nagy volt a csend a járat körül, csütörtökön viszont a közgyűlésen Keresztes László Lóránt (LMP) képviselő erre vonatkozó kérdése kapcsán kiderült, még lehet valami a dologból-

Válaszában Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy fogalmazott, bár már szándéknyilatkozattal is rendelkező partnere volt a városnak a Pécs-München járatra, a légitársaság visszalépett.

Ugyanakkor nem adták fel, jelenleg is folynak tárgyalások, s a polgármester bízik benne, hogy ha nem is müncheni célállomással, de elindulhat egy légi járat Németországba Pogányból.

M. B. - Fotó: Dittrcih Éva (archív)