Nekik is jár egy család: háromszorosára nőtt az örökbefogadott gyerekek száma

2017. február 24. péntek 15:50

Nekik is jár egy család: háromszorosára nőtt az örökbefogadott gyerekek száma

Jelentősen egyszerűsödtek az örökbefogadás szabályai: napjainkban már kevesebb bürokratikus hercehurcával, rövidebb idő alatt kerülhetnek családba a gyerekek. Ennek pedig látszik is az eredménye, 2012-höz képest háromszor annyi lurkó került szülőkhöz Baranya megyében.

A törvényi változásoknak köszönhetően manapság rövidebb idő alatt kerülhetnek családba az elhanyagolt, vagy árván maradt gyerekek. A szakellátásba került kicsik törvényes képviselőt, úgynevezett gyermekvédelmi gyámot kapnak, akik sok esetben a „motorjai" a folyamatnak.

- Különösen fontos a szerepük azokban az esetekben, ahol a szülők önhibájukból egy éve nem tartanak rendszeres, vagy fél éven át semmilyen kapcsolatot a gyermekkel. Életvitelükön, körülményeiken nem változtatnak, ezáltal az esélyét sem teremtik meg annak, hogy a nevelésbe vett gyermek saját családjába visszakerülhessen. Ilyenkor a gyermekvédelmi gyám kezdeményezheti az örökbe fogadhatónak nyilvánítást - adott tájékoztatást dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott.

Így fogadhat örökbe

Aki gyermeket szeretne örökbe fogadni, annak a kérelmet a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálathoz - Baranya megyében a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz - kell benyújtani. A leendő örökbefogadónak a tanácsadást, vizsgálatokat követően 21 órás tanfolyamon kell részt vennie.

Természetesen komoly feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik gyereket szeretnének magukhoz venni. A Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőjétől megtudtuk, a szakemberek személyiségüket, egészségi állapotukat és életkörülményeiket is górcső alá veszik. Összességében azonban lényegesen rövidült az ügyintézés, illetve a beadandó iratok mennyisége. E mellett a baranyai illetékességgel eljáró Pécsi Járási Hivatal is arra törekszik, hogy mielőbb szakszerű döntést hozzon az örökbefogadási ügyekben.

A változtatásoknak pedig már látható eredményei vannak.

- Az elmúlt öt évben Baranya megyében többszörösére nőtt az örökbe adható gyermekek és az engedélyezett örökbefogadások száma. Míg 2012-ben csak tizenöt, addig 2016-ban már negyvenhat gyermek örökbefogadását engedélyezte a hivatal.

Képünk illusztráció.

Palotás Péter - Fotó: MTI/Soós Lajos