Negyvenéves jubileumát ünnepli a Kodály Gimnázium

2015. november 25. szerda 17:23

Negyvenéves jubileumát ünnepli a Kodály Gimnázium

Jubilál a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium: negyvenedik születésnapjára különleges ünnepi műsorral készül az iskola, melyben egykori és jelenlegi diákok is szerepelni fognak. Interaktív nyílt napjukat december 3-án tartják.

A jubileumi program november 28-án délelőtt 10 órakor kezdődik egy nagyszabású ünnepi műsorral az iskola aulájában. Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úr (az esemény fővédnöke) köszönti a jubiláló iskolát, majd az eddigi igazgatók foglalják össze röviden az elmúlt 40 év eseményeit. Az első 20 év történéseit Veres János eleveníti fel, ezután Gaál Tibor beszél a másik két évtizedről.

Különleges műsorral készülnek a negyvenedik születésnapra. A jubileumi ünnepség koncepciója az iskola múltjának és jelenének felidézésére, és egy lehetséges jövőkép bemutatására irányul. A műsor első fele tükrözi az iskola jelenének sokszínűségét. A különböző művészeti ágakban tehetséges diákok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Törekedtek a szintézisre a különböző tagozatok között, így láthatunk több nyelven megszólaló zenés irodalmi produkciót, hangszeren játszó spanyol tagozatos diákot, éneklő-táncoló humánost.

A műsor második részébe régi diákokat hívtak meg, akik itt szerzett tudásukat ma is használva lettek sikeres emberek. Ők mutatnak példát a tanulók számára, hitet téve amellett, hogy középiskolájuk értékei elkísérik őket felnőtt életükbe is.

Zárásként a legkisebbek felvezetésével egyfajta közös „záróakkorddal" azt szeretnék megmutatni, hogy együtt bíznak a jövő tehetségeiben és abban, hogy az iskola még sok évig segíthet ezeknek a fiataloknak, hogy megtalálják útjukat az életben, és megvalósíthassák álmaikat.

Az ünnepség után állófogadáson vesz részt az iskola valamennyi dolgozója, az egykori kodályos kollégák, a műsorban fellépő öregdiákok és a meghívott vendégek.

Az állófogadás után kezdődnek az osztálytalálkozók: 28 egykori kodályos, illetve "dobós" osztály jelezte részvételét. (Kezdetben az iskolának nem volt neve, egyszerűen Dobó utcai Gimnáziumnak hívták. A Kodály nevet ki kellett érdemelniük.)

A nosztalgiabálon együtt ünnepelnek az iskola aulájában szülők, egykori és jelenlegi kodályos diákok, tanárok. A zenét is egy egykori diák szolgáltatja.

A gimnázium december 3-án interaktív nyílt napot is tart. Reggel nyolc órától lesz a regisztráció és a tájékoztató az aulában felállított standoknál, majd fél kilenctől Nagy Éva intézményvezető mond köszöntőt és tájékoztatást.

A tagozatok (hatosztályos ének-zene; két tannyelvű olasz, spanyol; humán; általános) negyed tíztől mutatkoznak be, ezután az érdeklődő gyerekek 10:15 és 11:55 között külön kiírást szerint látogathatnak órákat. A szülők és a tanulók bepillantást nyerhetnek néhány tanórába, melyeknek menetébe őket is bevonják. Így a sajátélményű tanulás segítségével kaphatnak ízelítőt a tanárok módszertani repertoárjából.

A fakultatív iskolabejárásra 12:05-től lesz lehetőség, gyülekezni az aulában kell.

Forrás: Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium