Negyvenedik évfordulóját ünnepli a pécsi Planetárium, ajándék belépőket is osztanak

2015. november 29. vasárnap 12:56

Negyvenedik évfordulóját ünnepli a pécsi Planetárium, ajándék belépőket is osztanak

A pécsi planetáriumi élet negyvenedik évfordulóját ünnepli jövő hétfőn, ugyanis a városban nyílt meg az ország első állandó planetáriuma 1975. november 30-án. A jubileum alkalmából november 30. és december 7. között látható lesz az eredeti Carl Zeiss vetítőgép, s minden 40. látogató ajándék belépőt kap a Zsolnay Kulturális Negyedben működő Planetáriumban.

A Negyed Planetáriuma csoportok és egyéni látogatók körében is töretlen népszerűségnek örvend, 2012-es megnyitása óta több mint 70 000 látogatót fogadott. Évente közel ezer programot szervez az intézmény, mely több szempontból is különleges.

Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével emelkedik ki társai közül. A nyolcméteres kupolával fedett, negyvenöt fő befogadására alkalmas létesítmény elsődleges célja a csillagászati, űrkutatási, valamint egyéb természettudományos ismeretterjesztés, de emellett a művészetek és a történelem csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek szórakoztató bemutatása is. Az előadásokat ráadásul élőben tartják pécsi csillagászok, igazodva a hallgatóság korosztályi igényeihez.

A látogatók hallhatnak előadásokat többek között a Mars kutatásának aktuális eredményeiről, a csillagképek mitológiai vonatkozásáról, a Naprendszer holdjairól vagy a magyarok ősi csillagos égboltjáról, továbbá lehetőség van a térben és időben való utazásra, sőt idegen bolygókon való leszállásra is.

Decemberben, karácsony közeledtével több alkalommal is látható a Planetárium új csillagászati-kultúrtörténeti bemutatója, melynek címe: A betlehemi csillag nyomában - Legenda vagy valóság? Az előadás témája a híressé vált esemény, mely szerint a napkeleti bölcsek számára égi jelenség mutatta meg a kereszténység megváltójának, Jézus Krisztusnak születését a júdeai Betlehemben. A naponta látható előadásokon kívül a távcsöves bemutatók, a csillagász szakkör és a Csillagászati Hét programjai is igen népszerűek.

A jubileum alkalmából november 30. és december 7. között megtekinthető az eredeti Carl Zeiss vetítőgép, s minden negyvenedik látogató a Planetárium vendége egy előadásra.

November 30-án, a 40. évfordulón negyedik alkalommal ad otthont a Zsolnay Kulturális Negyed a Planetáriumok és bemutató csillagvizsgálók szerepe az oktatásban című szakmai workshopnak, melyen szinte valamennyi hazai intézmény képviselteti magát.

Forrás: ZSÖK