Negyven védett sírhely lesz a pécsi köztemetőkben - húsz már „el is kelt"

2014. november 20. csütörtök 10:23

Negyven védett sírhely lesz a pécsi köztemetőkben - húsz már „el is kelt

Az előző ciklus egyik utolsó ülésén fogadta el a pécsi közgyűlés Páva Zsolt polgármester javaslatát, amely alapján negyven arra érdemes személy sírhelyét védetté nyilvánítanak. Első körben húsz nyughelyet vontak be ebbe a körbe, a továbbiakra bárki javaslatot tehet, a döntés joga több szűrő után a mindenkori közgyűlésé.  

Páva Zsolt polgármester jegyezte azt az előterjesztést, amely alapján az önkormányzat egyes sírhelyeket védetté nyilváníthat a pécsi temetőkben. 

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a pécsi önkormányzati temetőkben - különösen a Központi Temetőben - olyan elhunytak sírhelyei találhatóak, akik vagy országos jelentőségű életművet hagytak maguk után, vagy Pécs életében játszottak kiemelkedő szerepet.

Mit vállal az önkormányzat?

Egy sírhely a védetté nyilvánítással az önkormányzat gondozásába és fenntartásába kerül, a feladatot a temető üzemeltetője végzi el, ha az arról rendelkezni jogosult nem gondozza, vagy nincsen már olyan leszármazó, aki ezt a feladatot el tudná látni.
A gondozási és fenntartási munkák mellett a sírhely újraváltásának díja is a várost terheli.
Fontos eleme a sírhely védettségének, hogy az a temető működéséig nem szüntethető meg, azt követően pedig - illő módon - át kell helyezni az elhunyt földi maradványait egy működő temetőbe.
A védett sírhelyet temetkezésre az elhalt özvegye, közvetlen lemenői és felmenői is használhatják.

A védendő sírhelyek nem azonosak a díszsírhelyekkel, tekintettel arra, hogy azok
közvetlenül a temető főbejáratánál lévő külön parcellában találhatóak. Mivel a számukra fenntartott terület nem túlságosan nagy, Páva Zsolt szerint azért szükséges a „védett sírhelyek "létrehozása, mert így a földi maradványok bolygatása, áthelyezése nélkül is megkaphatja a megkülönböztetett tiszteletet az erre érdemes elhunytak emléke.

Egy sírhely védetté nyilvánítását bárki kezdeményezheti. A javaslatokat a három tagból álló Kegyeleti Munkacsoport gyűjti és értékeli, majd javaslatot tesz a védetté nyilvánításra, vagy a kérés elutasítására. A munkacsoport álláspontját az Oktatási és Kulturális Bizottság is megvitatja, a végső szó pedig a közgyűlésé.

A rendelet a védett sírhelyek számát negyvenben maximálja, azért, hogy a jogintézmény megőrizhesse rangját, megbecsültségét.

A Pécsi Temetkezési Kft. igazgatója már korábban készíttetett egy listát, amelyen
128 olyan elhunyt neve szerepelt, akiknek a sírja szóba jöhet a védendők között. Közülük - az erre az egy alkalomra felkért munkacsoport (mások mellett tagjai voltak Ódor Imre, a levéltár igazgatója, Sárkány József művészettörténész és Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. vezetője;) - javaslata és az oktatási bizottság állásfoglalása alapján húsz védetté nyilvánításáról határoztak.

Ennek alapján Aidinger János, id. Angster József, Berze Nagy János, Burghartd György, Caflish Kristóf, Dischka Győző, Erreth János, Gebauer Ernő, Jellachich Károly, Kovács Béla, a Hamerli család, Majorossy Imre, Makay István, Mátyás Flórián, Mattyasovszky-Zsolnay Margit, Nendtvich Andor, Opris Péter, Pilch Andor, Taizs Mihály és a Szauter család síremlékét nyilvánították védetté.

Képünkön: a pécsi temetőkben negyven sírhelyet nyilváníthat védetté a közgyűlés. 

P. Zs. - Fotó - Kálmándy Ferenc