Négy sportág házigazdája Pécs a Diákolimpia országos döntőjén

2014. június 17. kedd 11:01

Vasárnaptól négy napon át négy sportágban közel 800 diák méri össze erejét a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által szervezett Diákolimpia® Összevont Labdajátékok III. korcsoportos (12-13 éves) országos döntőjén. A vasárnapi ünnepélyes megnyitó után a diáksportolók és a pécsiek színes sportprogramokon vehettek részt, hétfőtől pedig megkezdődtek a küzdelmek. A bajnokok avatására szerdán kerül sor.

Pécs egyszerre négy sportág házigazdaszerepét vállalta, így a kézi-, kosár- és röplabdázók (nemenként és korcsoportonként 8-8 csapattal) mellett a 19 megye és a főváros labdarúgó-bajnokcsapatai lépnek pályára.

Pécsett a Széchenyi téren megrendezett ünnepélyes megnyitón részt vett Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, olimpiai ezüstérmes, nyolcszoros világbajnok öttusázó, Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó, Dibusz Dénes, a Ferencváros labdarúgója és Sztojkovics Éva 157-szeres válogatott kosárlabdázó, a PVSK korábbi legendás játékosa.

Páva Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Pécs nagy hagyományokkal rendelkező „sportos város", és továbbra is szeretné, ha ennek szellemében működne a jövőben is, éppen ezért nagy örömmel vállalták egy ilyen kiemelkedő diáksport rendezvény házigazda szerepét, mint a mostani Diákolimpia® Összevont labdajátékok III. korcsoportos döntője.

Balogh Gábor elnök elmondta, hogy a tanév diákolimpiai döntősorozatának vége felé közeledve a Magyar Diáksport Szövetség büszke arra, hogy ismét többszázezer tanuló vett részt a versenyeken. „Az ilyen rendezvények, mint a mai, hozzájárulnak ahhoz, hogy a résztvevők maradandó élményekkel gazdagodjanak, amit a mozgás öröme, a jó közösség és a vidám hangulat még inkább fokoz."- mondta Balogh Gábor.

A Magyar Diáksport Szövetség elnöke ünnepélyes megnyitó keretében adta át az idén első alkalommal meghirdetett Sportújságíró Diákolimpia® pályázat győzteseinek járó díjakat is. A videó kategóriában Horváth Dániel (Pápai Petőfi Sándor Gimnázium), az írott tudósítás kategóriában Rudisch Ferenc (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) vették át az első díjakat.

Hétfőtől négy pécsi helyszínen kezdték meg a döntők küzdelmeit a III. korcsoportos, 12-13 éves fiúk és lányok.

(mti)