Négy év múlva már csaknem kétmilliárdos támogatás járhat a ZSÖK-nek

2016. április 30. szombat 17:52

Négy év múlva már csaknem kétmilliárdos támogatás járhat a ZSÖK-nek

A nyugaton divatos kulturális önfeladás helyett saját értékeink megőrzésére, felvállalására kell koncentrálni a jövőben - jelentette ki Dominek Dalma, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke szombaton Pécsett, a Fidelitas tavaszi kulturális konferenciáján.

A magyar kultúra jövőjéről szóló szekció kerekasztal-beszélgetésén fontos kormányzati célnak nevezte a kulturális alapellátást és a közösségfejlesztést, hangsúlyozva, hogy a minőségi kultúrának minden településre el kell jutnia. Fontosnak nevezte azt is, hogy a klasszikus és kortárs kultúra között élő párbeszéd jöjjön létre.

A baranyai megyeszékhely kulturális életéről szólva elmondta, hogy a Pécs kulturális és közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) állami támogatása 2020-ig elérheti az egymilliárd 900 millió forintot.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere arról számolt be, hogy a megyeszékhely kulturális kínálata a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím viselése óta nagymértékben bővült, azóta is felfelé ívelő pályán van. Példaként említette, hogy a ZSÖK intézményei elérték a félmilliós látogatószámot, ehhez minden társadalmi csoportot és korosztályt igyekeztek bevonni a programokba.

Az alpolgármester az önkormányzatok feladatának nevezte a kormányzat kulturális alapellátást erősítő célkitűzéseinek megvalósítását, hozzátéve, hogy Pécs ebben a tekintetben könnyű helyzetben van.

Móczár Gábor, a ZSÖK kulturális igazgatója a tanácskozás mintegy nyolcvan résztvevője előtt arról beszélt, hogy a kormányzatnak hosszú távon meg kell próbálnia bizonyos döntési jogköröket visszaadni a kulturális intézmények középvezetésének.

Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser szerint a közoktatásnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a kortárs irodalom megismertetésére. Szólt a magyar kortárs irodalom legújabb külföldi sikereiről is, amellyel kapcsolatban a magyar művekből születő fordítások támogatásának ösztönzését hangsúlyozta.

MTI