Nagyszabású óvodai és bölcsődei fejlesztések kezdődnek a Siklósi városrészben

2017. január 03. kedd 12:42

Nagyszabású óvodai és bölcsődei fejlesztések kezdődnek a Siklósi városrészben

319 458 336 forintot nyert Pécs a Siklósi Úti Óvoda felújítására, illetve a Törpike Bölcsőde Siklósi útra történő költöztetéséhez - ismertette Dr. Őri László alpolgármester.

A városvezető tájékoztatása szerint a város régi célja, hogy a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodáját felújíthassa, valamint, hogy a Vargha Damján u. 2. sz. alatt működő, 60 férőhelyes Törpike Bölcsőde számára előírásoknak megfelelő telephelyet találjon, mely a pályázatnak köszönhetően megvalósulhat. A Kertvárosban megvalósuló fejlesztés a város által 2016 tavaszán indított nagyszabású óvoda és bölcsőde fejlesztés része, melynek keretében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 10 pályázatot nyújtott be 14 feladatellátási hely felújítása érdekében, melyek közül minden fejlesztési elképzelés támogatási döntésben részesült.

Dr. Őri László kifejtette, hogy az intézmény felújításával kapcsolatos pályázatot a Pécsi Városfejlesztési NZrt. 2016. április 24-én nyújtotta be. Annak érdekében, hogy a munkálatok minél hamarabb megkezdődhessenek Pécs nyáron megindította az intézmény felújítására vonatkozó kiviteli közebszerzési eljárást, melynek eredményeképpen november 2-án sor kerülhetett a munkaterület átadására a város és a nyertes vállalkozó, a „MEGA-LOGISTIC" Beruházási és Üzemeltetési Zrt között.

A fejlesztés részeként az északi épület elbontásra kerül, lehetőséget adva az óvodai kert kibővítésére és a szükséges parkolók biztonságos elhelyezésére. A déli háromszintes épület pinceszintje szerkezeti megerősítésen esik át, miután az épület tartószerkezetének helyreállítása, állagmegóvása, víz és hőszigetelése megtörténik. Az épület földszintje kibővítésre kerül, hogy helyet adhasson a bölcsőde funkciójának. Az óvoda és a bölcsőde külön bejáratot, külön kertet és kertkapcsolatot kap, mindkét kert kerítéssel kerül elzárásra, elválasztva a külső gépjármű és gyalogos forgalomtól, így biztosítva a biztonságos közlekedést mind a gyermekek mind a gyalogosok és gépjárművek számára. Az óvoda saját tornaszobát kap, valamint az északi részen saját kert és udvarkapcsolat kerül kialakításra a gyerekek számára.

Az épület földszinti részre költözik a Vargha Damján úti bölcsőde 5 csoportja. A földszinti bölcsődében 5 csoportszoba kerül elhelyezésre a hozzájuk tartozó funkciórendszerrel (átadó, fürdető). A földszinten kialakításra kerül a bölcsődéhez tartozó konyha. A bölcsődében minden csoportszobának közvetlen kapcsolata és kijárati lehetősége lesz a hozzá tartozó teraszrészre és udvarra.

A 2017 nyarára elkészülő óvoda és az ide költöző bölcsőde a városlakók igényeinek megfelelő minőségben készül el és átadást követően a város, illetve a városrész kiváló szolgáltatást nyújtó intézményeként működhet.

Forrás: Pécsi Önkormányzat